Korridoren = vuxenfri

Korridoren är elevernas eget territorium i Valsätraskolan. — När det är bråk eller något annat har hänt och man behöver en vuxen finns det aldrig någon att få tag i. Det håller sig i lärarrummet när de har rast, säger Gustav Eriksson, elev i årskurs nio.

Elias Wolrath, Gustav Eriksson, Emmie Jansson, Frida Erngren, Maria Hellmér och Caroline Blom.

Elias Wolrath, Gustav Eriksson, Emmie Jansson, Frida Erngren, Maria Hellmér och Caroline Blom.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2003-10-22 00:01
Det första som möter en när man kommer in i Valsätraskolan är den brända lukten av nytänd smällare. Flera personer sparkar bollar mot skåpen så att det rasslar i gångjärnen. Skrik av folk som springer runt och bråkar med varandra blandas i ett enda virrvarr i huvudet. Det dröjer inte lång tid innan man önskar att man kunde stänga av öronen.
— Så här är det varje dag på skolan. Det är aldrig en lugn stund, säger Emmie Jansson som går i årskurs nio.
— Det är ofta folk som tänder eld eller smällare och folk som bråkar, säger Caroline Blom.
När det blir bråk är det sällan någon vuxen ingriper. Det är först när bråket är över som de vuxna lägger sig i och pratar med de inblandade.
— Det ska ju finnas rastvakter, men dem ser man nästan aldrig. När det är bråk så finns det i alla fall ingen här som bryr sig, säger Elias Wolrath.
Det är speciellt under håltimmarna och rasterna som det är oroligt på skolan. När eleverna inte har nåt att göra så uppstår bråken, och inga vuxna som kan ingripa finns i närheten.
— Vi har håltimmar i princip varje dag, berättar Frida Erngren. Det är ofta lärare som är sjuka och sjukskrivna. Och det finns inte alltid vikarier att få tag i, säger hon.
På tv-skärmar uppsatta i skolan kan man läsa att just den här dagen är tre lärare frånvarande, det finns vikarier till två.
Valsätraskolan har en kurator, men hon är bara där ibland. Skolsköterskan har slutat och det kommer inte en ny förrän i november.
— Det finns liksom ingen att vända sig till om man har problem. Jag kommer ihåg en gång då jag behövde en huvudvärkstablett. Skolsköterskan var inte i skolan, och i kansliet så fanns ingen. Det var helt omöjligt att få tag på någon som kunde ge mig en tablett, berättar Frida Erngren.
Alla sex är överens om att det är något som är fel på systemet i skolan. Det borde finnas fler vuxna att vända sig till, fler som bryr sig.
— Om inget ändras så vet jag inte vad som kommer hända här i framtiden. Det var inte alls lika mycket bråk för ett par år sedan. Det här året är helt klart det värsta jag varit med om. Jag fattar inte hur man ska stå ut hela terminen, säger Emmie Jansson.
Vid frågan om de skulle vilja ha sina egna barn på Valsätraskolan är alla eniga.
— Vi skulle aldrig placera våra egna barn i en skola som är som den här. Det kan inte en enda människa må bra av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om