Allan Lundberg, 88 år, har länge varit aktiv i såväl Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen. Han är en van vandrare som bland annat gått Upplandsleden, Sörmlandsleden och Högakustenleden. Det var i samband med att han gick naturpasset, som är en orientering i motionsform som arrangeras över hela landet, som han observerade och fick problem med körskadorna. Om leden är skadad på flera ställen vet han inte.
Han konstaterar att det bara är körskador i våtare partier, inte där skogsmaskinerna kört på morän eller annat fast underlag.
– Jag har förståelse för att skogsbolaget måste ta sig fram med sina maskiner. Men bolaget har haft månader av torka då marken var fast, att köra ut timret. Ändå väljer man att köra då det är som våtast och marken är som känsligast, säger han.
När Allan Lundberg visar tidningens utsände på platsen konstaterar han att gallringsområdet kantar Upplandsleden. Orangea märkningar på träden markerar leden. På ett ställe har maskinerna korsat leden och orsakat cirka tre meter breda körskador med lervälling som gör att det är svårt att ta sig fram. Allan Lundberg har svårt att ta sig över körskadorna. Även för småbarn, ryttare och hundägare innebär skadorna problem.
Enligt Allan Lundberg är den här typen av problem inte är ovanliga.
– Det här är ett paradexempel på den konflikt som ofta uppstår mellan skogsbolagen och det rörliga friluftslivet. Jag tvivlar på att det här är lagligt. Det står nämligen i skogsvårdslagen att friluftslivets intressen ska tillgodoses under alla förhållanden, säger han.
Det virke som gallras i det aktuella området är FSC-certifierat, vilket ska främja ett socialt och miljömässigt skogsbruk. Det är Sveaskog som gör gallringarna i området. Hans Karlström är av verkningsansvarig.
Han säger att det är ofrånkomligt att maskinerna kör över stigar och leder, men att man vanligtvis lägger ut ris för att skydda marken på dessa platser.
– Har vi kört sönder en stig eller led så ska vi naturligtvis åtgärda det. När gallringen är klar skriver entreprenören en slutrapport där eventuella skador ska framgå. Vid behov tar vi ut en grävmaskin för att åtgärda skadorna. Det är en duktig entreprenör som kör åt oss, säger Hans Karlström.
Varför gallrar ni nu när det är så blött i markerna?
– Vi har gallrat i området sedan i våras. Vi har även valt att inte gå in och gallra i ett granbestånd i området. Anledningen är att det är för blött och att maskinerna skulle orsaka körskador, säger Hans karlström
Tidningen har sökt ansvariga på Upplandsstiftelsen, som ansvarar för leden, för en kommentar.