Det visar forskare vid Uppsala universitet och Auckland university i Nya Zeeland i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften PLOS ONE.
– Sambandet är mycket tydligt, men än så länge kan vi bara spekulera om vad som ligger bakom det. Eftersom korta kvinnor har mindre bäcken finns kanske en biologisk mekanism som gör att förlossningen kan komma igång innan barnet vuxit sig för stort för att passera genom födelsekanalen, säger läkaren och forskaren Fredrik Ahlsson vid Akademiska barnsjukhuset och Uppsala universitet.
Studien omfattar drygt 192 000 mammor, som själva hade fötts efter normallånga graviditeter, och deras barn. Utifrån uppgifter från det svenska medicinska födelseregistret har forskarna kunnat testa sin hypotes om att det finns ett samband mellan mammornas längd och hur länge graviditeterna pågår innan barnen föds.
– Hypotesen visade sig stämma. Även om det i det enskilda fallet inte går att utifrån kvinnans längd förutsäga hur länge graviditeten kommer att pågå föder kortare kvinnor i genomsnitt sina barn efter kortare graviditeter än vad långa kvinnor gör. Risken för att förlossningen ska komma igång tidigare än normalt är också betydligt högre för korta än för långa kvinnor, säger Fredrik Ahlsson.
För varje centimeters kortare längd hos mamman sjönk graviditetslängden med i genomsnitt 0,2 dagar och ökade risken för att barnet skulle födas mer än tre veckor tidigare än normalt med tre procent.
Effekterna kan tyckas vara mycket små, men innebär ändå att risken för att barnet ska födas för tidigt är mer än dubbelt så hög för kortväxta kvinnor (155 centimeter eller kortare) än för långa kvinnor (179 centimeter eller längre). Även risken för mycket för tidiga födslar, före den 32:a graviditetsveckan, är drygt fördubblad för mycket korta jämfört med för för långa kvinnor.
– Samtidigt är det viktigt att påpeka att de flesta kortvuxna kvinnor, trots riskökningen, föder barn i normal tid efter 37 fullgångna graviditetsveckor. Men även när graviditeten är normallång brukar kortväxta mammor få barn några dagar tidigare jämfört med långa kvinnor, säger Fredrik Ahlsson.
Kan den nya studien få någon betydelse för mödra- och förlossningsvården?
– Inte ännu. Innan mammans längd kan bli en faktor att ta med i beräkningar av risken för att barnet ska födas i förtid måste vi veta mer om vilka biologiska mekanismer som ligger bakom dessa samband, säger Fredrik Ahlsson.