Sköterskorna tycker att arbetsgivaren lyssnat och ska nu ta ställning till förslaget.
De 29 sköterskorna sade upp sig i början av juli i protest mot dåliga lönepåslag.
De ansåg inte att deras lön var relevant i förhållande till arbetsuppgifterna. I det förslag som presenterades under torsdagen fanns dock inga löften om en revision av lönerna med. Enligt Martin Engström, tillförordnad chef för akut- och rehabiliteringsdivisionen, är det inte heller aktuellt.
I stället föreslår arbetsgivaren en arbetstidsförkortning.
– Arbetsmiljö och arbetstider har diskuterats och den genomgång vi startade före sommaren har visat att akuten uppfyller förutsättningarna för att ha en modell med arbetstidsförkortning. Detta erbjuds nu akutmottagningens personal som ett led i att förbättra arbetsmiljön. Arbetstidsmodell finns vid vissa avdelningar på sjukhuset och är anpassad för avdelningar med en stor andel av arbetstiden förlagd till kvällar, nätter och helger, säger Martin Engström.
Om det räcker för att locka sjuksköterskorna tillbaka till jobbet återstår att se.
– Vi tycker att ledningen visat ett genuint intresse. Vi har haft en bra diskussion och tycker att vi fått gehör för vår situation. Hur var och en sedan gör återstår att se. Tanken är att vi ska tänka över förslaget under helgen. Det är vad vi kan säga just nu, säger sjuksköterskan Sara Krokfors.
Hur stor arbetstidsförkortningen blir är oklart i dagsläget. I korthet handlar det om att tunga och obekväma arbetspass värderas och kompenseras högre än i dag. Dessutom kommer sköterskornas ob-ersättning att öka.
Vårdförbundets ordförande Annika Jonasson har svårt att uttala sig om förslaget.
– Så länge vi inte vet hur mycket tid det handlar om så kan jag inte säga något. Rör det sig om någon timme i månaden är det inte mycket. Men en förkortning av arbetstiden kan annars ses som en form av höjd lön så kanske det är en morot, säger hon.
Arbetsgivaren föreslår också att förbättra vidareutbildningen för sjuksköterskorna och att bättre ta till vara deras kompetens. Ett sätt att utveckla vidareutbildningen är att inrätta en specialistutbildning i akutsjukvård för sjuksköterskorna i samarbete med Uppsala universitet.
Det är Annika Jonasson positiv till.
Martin Engström hoppas att sjuksköterskorna som sagt upp sig nu stannar kvar.
– Det är vår ambition att göra akutmottagningen till en attraktiv arbetsplats, säger han.
Kortare arbetstid ska få sköterskor att jobba kvar
De sjuksköterskor som sagt upp sig vid Akademiska sjukhusets akutmottagning erbjuds förkortad arbetstid och bättre arbetsförhållanden för att stanna kvar.
Foto: Jörgen Hagelqvist/arkiv
I början av juni sade 25 sjuksköterskor upp sig vid Akademiska sjukhusets akutmottagning. Sköteskorna ansåg att de fått för lågt lönepåslag i årets avtalsrörelse, bara några tiondelar över det generella påslaget på 1,35 procent. Lönerna sätts individuellt så flera hade fått lägre än så. De hade inte heller fått det av sjukhusets så kallade struktursatsning. Uppsägningarna kom efter en lång tid av turbulens på mottagningen med hög stressnivå, långtidssjukskrivningar och brist på läkare och vårdplatser.
Ledningen reagerade omedelbart för att kunna lösa frågan och lovade försöka hitta en kompromiss tillsammans med personalen under sommaren.
I slutet av augusti sade ytterligare fyra sjuksköterskor. I går presenterade sjukhusledningen sin handlingsplan. Den studeras just nu sjuksköterskorna.
Inga höjda löner på akuten