Kostnader för placeringar minskar kraftigt

De stora underskotten till följd av långa, många och dyra placeringar av unga på institutioner är borta för Socialnämnden för unga i Uppsala. I år ser nämnden ut att gå med plus i kassan. En anledning är att föräldrarna nu är med och betalar för barnens vård.

Uppsala2010-09-25 08:59

På fem år ökade Uppsala kommuns kostnad för vårdinsatser för barn och unga från 150 miljoner till 250 miljoner kronor. Ökningen var betydligt större än i jämförbara kommuner. De som får den här vården är ofta mycket socialt utsatta ungdomar med exempelvis familjeproblematik, drogproblem, eller någon eller flera diagnoser.
2009 inleddes ett genomgripande förändringsarbete där varje placering noga gicks igenom och där personal försökte styra om placeringarna mot familjhem eller öppenvård. Arbetet har gett resultat och i fjol hade antalet vårddygn på institution minskat från 55 000 år 2008 till 45 000.

Nämndens stora underskott från 2008 minskades också till någon miljon i fjol. Nu visar prognosen för i år till och med på ett två miljoner plus i kassan.
Men förklaringen till de bättre boksluten är inte bara färre eller kortare placeringar. Nämnden har lyckats öka sin intäkter, bland annat genom att utnyttja sin rätt enligt socialtjänstlagen att kräva att föräldrar som kan, ska betala för barnens underhåll under vårdtiden.
– Där ligger vi en dryg miljon över budget. Tidigare har man inte varit på bettet när det gäller att kolla om det går att utnyttja den här rätten till intäkter, säger Anders A Aronsson.
När det gäller vårddygnen är det aktiskt så att de gått upp en aning igen
– Men den skenande kostnadsutvecklingen är bruten. Att antalet vårddygn går upp med ett par procent är inte konstigt. Vårdbehovet ser olika ut vid olika tidpunkter, säger Anders A Aronsson.

Får ungdomarna den vård de behöver, eller har ni sparat på deras bekostnad?
– De medarbetare som gör placeringarna är de som ser om insatserna fungerar och hjälper ungdomarna, och vi har inte hört några protester från dem.
Samtidigt finns omständigheter som kan hämma arbetet med att minska kostnaderna och ge ungdomar bäst insatser. Ett är att det är svårt att hitta familjehem. Ett annat problem är bristen på bostäder i Uppsala.
– Krisen får effekter för oss. Var ska de ungdomar flytta som skulle kunna lämna en institution? Och någon extra månad på institution med en kostnad på 3000 kronor per dygn blir mycket pengar. Sammantaget handlar det säkert om några miljoner kronor om året, säger Anders A Aronsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om