Köttdebatt påverkar kundernas val

De senaste dagarna har det kommit flera larmrapporter om att grisar i Danmark far illa.Det tycks påverka konsumenterna. Det var i alla fall vad några personer i Uppsala svarade när UNT gjorde en snabbenkät.

Uppsala2009-05-30 21:00
Ekot i Sveriges Radio har under den gångna veckan haft flera reportage om att danska svin behandlas dåligt. Det har handlat om att många grisar har skador i matsäcken, att de hålls fixerade i trånga burar och att de får sina svansar avklippta.
Sedan mitten av 1990-talet har importen av danskt griskött till Sverige fyrdubblats. Att de danska grisarna blivit så populära bland svenskarna hänger givetvis samman med att det är så mycket billigare än svenskt griskött.
Frågan är då om svenskarna dragit öronen åt sig om de får höra om att grisarna i Danmark behandlas illa.
- Jag tror inte det, det är priset som styr konsumenterna, säger Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör vid livsmedelsföretaget Scan.
Inte heller Ella Nilsson, vd vid Svensk köttinformation tror att larmen får någon större effekt.
- Folk glömmer väldigt fort, framhåller hon.
Men Uppsalabon Salem Araya säger att hon tagit intryck.
- Jag tror inte att jag skulle köpa danskt kött i dag. Och då spelar det inte roll att det är billigare.
Hon tycker till och med att politikerna borde överväga ett importförbud om det skulle vara så att djurhållningen i Danmark är rejält eftersatt.
- Jag har aldrig köpt och jag kommer heller aldrig att köpa danskt kött. De har för dåligt djurskydd där, säger Anita Wuolikainen med eftertryck där hon kommer gående på S:t Larsgatan i centrala Uppsala.
- Jag bryr mig inte om att det danska köttet är billigare. Jag köper bara svenskt och finns det inte att få tag på är jag hellre utan än äter importerat kött.
Monica Persson sitter och solar sig vid Fyrisån. Hon köper ofta dansk fläskfilé. Orsaken är att den är billig och god.
- Men nu har jag blivit tveksam. Man blir rädd när man hör hur de danska grisarna har det.
Inne på Hemköp vid Stora Torget kostar ett kilo svensk fläskfilé i dag 139 kronor kilot. Priset för den danska fläskfilén ligger på 99 kronor, en skillnad på 29 procent.
Jakob Svärd som är i butiken för att köpa kött bryr sig inte så mycket om kritiken mot dansk djurhållning.
- Jag kollar i första hand om köttet ser gott ut och sedan tittar jag på priset, säger han.
Vad bör man då välja, svenskt eller danskt? För Lena Lindström som arbetar för Djurens Rätt är svaret enkelt:
- Köp inget kött alls, grisarna lever under hemska förhållanden i såväl Sverige som i Danmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om