Kraftig ökning av narkotikabrott i Uppsala
Anmälningarna om våldsbrott och narkotikabrott fortsätter att öka kraftigt i Uppsala län. Andelen unga brottsmisstänkta är nu bland de största i landet. Stöld och skadegörelse tillhör det fåtal brott som minskar.
Lika tydlig
Tendensen är lika tydlig när det gäller våldsbrotten som helhet. Kurvan stiger dessutom markant under de senaste åren (se diagram här intill). Ännu är inte Uppsalapolisens siffror över de enskilda brottstyperna sammanställda, men klart är att andelen kvinnor som anmälde att de utsatts för våldsbrott, inklusive våldtäkt, ökade förra året jämfört med närmast föregående år. Av samtliga 4380 anmälda våldsbrott i länet riktades gärningen i 700 fall mot en kvinna.
Polisens kostnader för att ingripa mot våldsmän och utreda brotten ökar också stadigt. Uppsalapolisen använde förra året 85 miljoner kronor för ändamålet, över tio miljoner mer än året innan.
Också narkotikabrotten fortsätter att skjuta i höjden. I de fallen finns ett direkt samband med polisens egna aktiviteter på området, för att avslöja försäljning, bruk och annan hantering av narkotika. Flera större tillslag under 2005 tillsammans med många drogtester gör att brottskurvan stiger brant. Förra året gjordes 897 narkotikabeslag av polisen i länet, 145 fler än året innan. Bara vid sommarens reggaefestival i Uppsala upprättades över 100 anmälningar om bruk eller innehav av narkotika bland de 10 000 besökarna.
Fler unga
Fler unga under 18 år i Uppsala län blir också misstänkta för narkotikabrott, medan kurvan i stort för unga som hamnar hos polisen vänt nedåt. Ännu ej officiella siffror från Rikspolisstyrelsen, som UNT tagit del av, visar att rikssnittet för andelen misstänkta under 18 år sjunker. Samma tendens gäller för Uppsala län, som trots det fortfarande har bland de högsta siffrorna i landet för riktigt unga brottsmisstänkta. På 1000 personer i åldern 12-17 år rapporterades 76 misstänkta brott med gärningsmän i samma ålder i Uppsala, mot 68 i riket som helhet.
Statistiken över Uppsalapolisens verksamhet förra året visar också att anmälningarna om stölder och skadegörelse blir färre, även om de fortfarande är bland de vanligaste brotten. På 100 0000 invånare i länet anmäldes förra året 6649 fall av stöld eller skadegörelse. De senaste åren har både bostadsinbrotten och bilstölderna minskat, i takt med bättre lås och utökat skydd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!