Under sommaren har UNT kunnat rapportera om flera inbrott på olika skolor, exempelvis Johannesbäcksskolan, Celsiusskolan och Björkvallskolan. I slutet av augusti stals 57 datorer från Gränbyskolan och senast, under natten mot onsdagen, hade någon eller några brutit sig in i Almunge skola. Efter polisens tekniska undersökning på onsdagen kunde man dock konstatera att inget hade blivit stulet.
– De hade varit i mitt arbetsrum och letat. Men som tur är verkar inget ha blivit stulet, säger Bodil Eriksson, rektor vid Almunge skola.
Hon förklarar att Almunge skola varit förskonade från inbrott men att det är ett bekymmer bland skolorna inom kommunen.
– Det är ju en väckarklocka. Numera finns det allt fler datorer och läsplattor i skolorna vilket ju självklart är intressant för tjuvarna. Därför är det viktigt att vi kommunicerar inom organisationen och pratar om problemet så att vi kan förebygga det. Vi måste tänka på hur vi kan skydda och förvara godset på ett bra sätt, säger hon.
LÄS MER: 57 datorer försvann på Gränbyskolan
LÄS MER: Inbrott på Almungeskolan
LÄS MER: Flera skolor utsatta för inbrott
Lars Johansson är försäkrings och säkerhetshandläggare inom Uppsala kommun. Han arbetar nära kommunens IT-avdelning och det kommunala fastighetsbolaget Skolfastigheter AB för att komma tillrätta med problematiken och minska antalet stölder och inbrott.
– I mångt och mycket handlar det om att göra det mindre intressant för tjuvarna. Det handlar exempelvis om att se till så att alla dyrbar elektronik ska förvaras i säkerhetsskåp och att lokalerna är larmade, säger han.
Från och med torsdagen ska dessutom all elektronik som köps in till kommunens skolor DNA-märkas. Metoden är enkel, säker och nästintill omöjlig att ta bort.
– Detta har beslutats i samråd med polisen som har UV-lampor i sina bilar så att de snabbt kan undersöka stöldgodset och se var det kommer ifrån. Tanken är att allt som kan tänkas vara stöldbegärligt ska vara DNA-märkt inom ett år, säger han.
Skolfastigheter AB ansvarar för en flertal skolor i Uppsala och även de arbetar aktivt med att förebygga inbrott och skadegörelse.
– Vi har en skolbil som kör ronder bland våra skolor under kvällar och nätter för att öka närvaron. På tre av våra skolor har vi även installerat övervakningskameror som är direkt kopplade till en larmcentral, säger Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig vid Skolfastigheter AB.
Upplever du att antalet inbrott på skolor ökat?
– Eftersom allt fler skolor skaffar elevdatorer och antalet stöldbegärlig egendom ökar så skulle jag misstänka att inbrotten blivit fler sett över en längre period. Men jag kan inte säga att det skett någon tydlig ökning den senaste tiden, säger hon.
Enligt polisens presstalesperson Lisa Sannervik så har skolor under en lång tid varit utsatta för inbrott och skadegörelser.
– Skolor är utsatta objekt. Datorer och annan elektronik är alltid stöldbegärligt, säger hon.