Krångligare för elever som ångrar valet

Vad ska man bli och hur ska man bli det? Frågorna är många för de gymnasieelever som ännu inte känner att de valt rätt. I veckan startade gymnasieskolorna, och med dem ångerperioden för elever som vill byta.

Evelina Söderlund är nöjd med att läsa naturvetenskapligt program på gymnasiet, men vill byta skola. Men hon får vänta en vecka till för att kunna ansöka om att byta. Tillsammans med sin mamma Marie Söderlund besökte hon i går Ungdomsvägledningen.

Evelina Söderlund är nöjd med att läsa naturvetenskapligt program på gymnasiet, men vill byta skola. Men hon får vänta en vecka till för att kunna ansöka om att byta. Tillsammans med sin mamma Marie Söderlund besökte hon i går Ungdomsvägledningen.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-08-20 11:03

Men det har blivit krångligare att ångra sig. Som UNT tidigare berättat får man inte byta program eller skola förrän i slutet av augusti. Uppsala kommun hoppas att regeln ska få fler att pröva sitt val innan de gör ett byte.

Men blivande gymnasieeleven Evelina Söderlind, som i veckan besökte Ungdomsvägledningen på Klostergatan, kände direkt vid skolstarten att hon valt fel. Nu kanske det blir Jensengymnasiet i stället för Katedralskolan.
– Jag vill fortfarande gå natur men det var inte rätt skola helt enkelt, förklarade Evelina som hade tagit med sig mamma Marie som stöd.

Mamma Marie tycker att det är viktigast att dottern hamnar rätt.
– Det är viktigt att hon trivs. Hon ska ju ändå plugga på en skola i tre år och vill plugga vidare sedan.

Ungdomsvägledningen har sedan i måndags haft extraöppet med drop in på förmiddagar. Trots att kommunen satsar på bland annat gymnasiemässor och öppet hus på gymnasieskolor tror Åsa Engblom, produktionsledare för Samlad vägledning, att gymnasievalet fortsätter att vara ett svårt val för tonåringar.
– En orsak tror jag är att många studie- och yrkesvägledare ute på grundskolorna har knappa resurser och de hinner inte prata med alla elever som är osäkra.

Fredrik Lundin kom inte in på det program han hade önskat vid IT-gymnasiet. I veckan fick han hjälp av studie- och yrkesvägledaren Kristina Modén med att göra ett omval. Kanske kan han byta skolbänk redan nästa vecka, för den nya regeln om programbyten gäller i första hand på de högskoleförberedande programmen.

REGLER MOT FLYTTKARUSELL

Den som i veckan började ett högskoleförberedande gymnasieprogram och ångrar sitt val får stå ut med sitt val till 26 augusti. Tidigast då kan eleven få sin ansökan om byte prövad av gymnasieantagningen. Syftet är att få fler att tänka till innan de ändrar sig. Det har nämligen hänt att

elever gjort byten som de sedan ångrat. En reserv kan då ha fått den ursprungliga platsen. Kring förra läsårets start ansökte cirka 200 elever om byten. Inför årets ångerperiod har kommunen satt in extra resurser i form av yrkes- och studievägledare som elever kan besöka för rådgivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om