Úppmaningen kom sedan mätresultat visat att vattnet innehåller höga PFOS-halter. Det är dock bara en byggnad som berörs – ett mindre hus som används av räddningstjänsten i samband med starter och landningar.
– Byggnaden ligger en bra bit ut på flygfältet och används bara när räddningstjänsten har beredskap. säger major Mats Gyllander, informationschef vid Luftstridsskolan.
I huset finns ett mindre kök och ett par toaletter. Här kommer vattnet från en egen brunn, till skillnad från övriga byggnader på området som är anslutna till det kommunala vattenledningsnätet.
Enligt Mats Gyllander har mätningen, som nu visar att halterna av PFOS-föreningar är ohälsosamt höga, gjorts i "närtid". Problemen med höga PFOS-halter i Uppsala dricksvatten uppmärksammades dock redan 2012. Frågan är därför hur länge halterna i vattnet från den egna brunnen har varit alarmerande höga och hur länge räddningspersonal ovetande druckit av det.
Mats Gyllander har inget besked om det och fick kännedom om provresultet först under onsdagskvällen i samband med att UNT kontaktade honom.
För den berörda personalen blir det nu till att dricka vatten ut medhavda dunkar när de har beredskap i byggnaden. Samtidigt kommer Försvarsmakten att närmare undersöka problemets omfattning.
PFOS, som ingår i PFAS-gruppen av per- och polyfluorerade ämnen, förekom tidigare i brandskum som användes vid brandövningar och -bekämpning på det militära flygfältet Ärna strax norr om Uppsala.