Beslutet kom efter en begäran från generalsekreterare Ban Ki-moon om att fler länder ska lämna ut hemligstämplade dokument som kan bringa klarhet i orsaken till kraschen. En expertpanel har med hjälp av nya vittnesmål fått indikationer på att ett attentat kan ligga bakom kraschen. Men ett antal länder vägrar att lämna ut relevanta dokument, vilket gör att det finns flera luckor i händelseförloppet.
Sven-Göran Hallonquist, son till piloten Per-Erik Hallonquist, har varit med och drivit frågan för att få ett slutligt svar på vad som orsakade kraschen.
– Det här är vad vi hoppades på. Beslutet gick igenom i generalförsamlingen utan debatt. Det tyder på att det var väl förankrat, säger han.
Om det leder till att kraschens alla orsaker kommer fram är dock oklart.
– Hur det fortsatta arbetet genomförs är avgörande. Vi hade önskat att FN utsett någon person med väldigt hög status att leda hela utredningen. En sådan person skulle kunna få fram de dokument som finns i oredigerat skick, eller åtminstone se dem och kunna berätta om dem. Nu verkat det inte bli så, säger Sven-Göran Hallonquist.
I en utredning som blev klar i somras kom det fram en del ny information, bland annat efter att man intervjuat ögonvittnen till kraschen. Men fortfarande återstår flera luckor för att man ska kunna förklara vad som hände.
Den 17 september 1961 var FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld på väg till Ndola i Nordrhodesia, dagens Zambia, för att medla i konflikten i Kongo. Strax före landning kraschade planet utanför Ndola, Zambias näst största stad som ligger nära gränsen till dagens Kongo-Kinshasa.