Det anser regeringen särskilda utredare, Uppsalas tidigare kommunalråd Gunnar Hedberg (M) och kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) från Norrköping, i sin slutrapport som lämnades över till arbetsmarknadsdepartementet på måndagen.
– Vi tror att viljan att bosätta sig i flera kommuner runt om i landet ökar för de flyktingar som fått uppehållstillstånd om det finns en lagstadgad beredskap och organisation för att starta SFI-undervisning, tillhandahålla bostäder och annat stöd som behövs. Annars blir det lätt så att många söker sig till vissa kommuner, exempelvis Södertälje, som får ta emot en oproportionerligt stor andel, säger Gunnar Hedberg.
Utredarna anser generellt att landets kommuner måste vara mer generösa med att ta emot flyktingar, i dag är skillnaden för stor. Men de väjer för att införa en tvingande lagstiftning.
– Vi har rest runt i 250 kommuner i landet och kan konstatera att det finns en stor vilja att ta emot flyktingar, mycket större än för femton år sedan. Ekonomiskt finns det också positiva effekter. Många kommuner kommer att behöva arbetskraft för att ersätta de som går i pension de kommande åren. Så vi tror inte det behövs någon tingande lagstiftning, säger Gunnar Hedeberg.
Det största hindret i dag när det gäller flyktingmottagningen är dock bristen på bostäder. Gunnar Hedberg och Lars Stjernkvist föreslår att Migrationsverket ska kunna bygga upp och äga en grundorganisation av så kallade anläggningsboenden för flyktingar som inte fått permanent uppehållstillstånd. I dag hyr Migrationsverket boendena.
– Vi anser att Migrationsverket ska kunna göra det här i egen regi eller via ett statligt fastighetsbolag. Har man egna anläggningsboenden så slipper man hyra vanliga lägenheter ute i kommunerna. De behövs bättre för de som fått permanent uppehållstillstånd, speciellt på orter som redan har bostadsbrist, säger Gunnar Hedberg.
För att allt ska fungera behövs också en ett förbättrat samarbete mellan staten och kommunerna kring flyktingfrågorna, en ersättning för mottlagandet som är enkel för kommunen att hantera och mer förutsägbar än i dag. Dessutom bör de överenskommelser om flyktingmottagande som görs med kommunerna ha ett bättre helhetsperspektiv och löpa under flera år.
Under föra året sökte drygt 54 000 personer asyl i Sverige. Av dem beviljades 27 000 permanent uppehållstillstånd. I år väntas 83 000 asylsökande till landet.