Krav på bättre postservice när Uppsala växer

Postservicen på Uppsalas landsbygd håller inte måttet. Befolkningen växer och fler ombud krävs. Men posten har inga planer på att bygga ut.

STOCKHOLM  20090812
En kund lämnar in ett brev på ett av postens serviceställen i Stockholm. Närmare 3 000 brevlådor kommer att försvinna under hösten. Posten hoppas att upprensningen ska spara både miljö och pengar.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

STOCKHOLM 20090812 En kund lämnar in ett brev på ett av postens serviceställen i Stockholm. Närmare 3 000 brevlådor kommer att försvinna under hösten. Posten hoppas att upprensningen ska spara både miljö och pengar. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani / TT

Uppsala2014-07-27 11:30

Uppsala är Sveriges största landsbygdskommun. De kommande 15 åren väntas befolkningen på landet öka med 15 000 hushåll. Det kräver utbyggd postservice. Idag har posten bara utlämningsställen på fem orter utanför stan

– Vi anser att det kommer att behövas på femton orter i framtiden. Vi vill att människor ska kunna bosätta sig utanför stan och ser framför oss en kraftig expansion i de flesta tätorter med internet och ökar e-handel. Då är posten en viktig del i servicen och för näringslivet, säger kommunstyrelsen ordförande Fredrik Ahlstedt (M)

I juni undertecknade han ett brev till post- och telestyrelsen där postens täckning beskrivs som "bristfällig". Till det ett önskemål om att se över situationen och komma tillbaka med resultatet till Uppsala kommun.

Men det är inte så lätt som det låter. Några som försökt i flera år är innevånarna i Rasbo. I dag tvingas de åka till Heidenstams torg i Uppsala för att hämta paket, trots att det finns en Ica-affär i Vallby som kan tänka sig att öppna post i butik - om posten vill.

– Det tar ju nästan en halv dag att ta sig in till Uppsala för oss som bor härute - mellan två och fem mil enkel resa. Den som är gamla och inte har bil måste in till centrum och byta buss för att komma till Heidenstams torg. Vi tycket att posten ska samverka med övriga delar av samhället. Det gör man inte härute, säger Berith Johansson och Gunilla Zetterling från förenigen Rasbo i samverkan.

Föreningen har samlat in över 700 namnunderskrifter för få ett postombud. Förra året fick de beskedet att de kunde få byta från Heidenstam till Storvreta. Men det var inget alternativ.

– Efter det har vi haft ett möte med postens ledning till men inte hört något mer, säger Gunilla Zetterling.

Susanne Höök från Rasbokil som ofta handlar på Ica i Vallby tycker att posten är för stelbent.

– Man ska inte behöva göra allt i stan och vi handlar ju mer och mer grejor på nätet. Då behövs posten. Det handlar också om att ha servicen nära och att den är fördelad lika för alla, säger hon.

Bygden växer dessutom med nya bostadsområden. I Gåvsta inte långt från Vallby ligger ett nybyggt villaområde med ett 50-tal hus. Semesterlediga Johan Johansson bor i ett av dem. Han säger att posten ofta är ett samtalsämne i bygden.

– Många tycker det är heltokigt att det inte finns en post. Även om posten inte anser att det är lönsamt att ha service här ute så borde man ju kunna välja var man vill hämta sina grejer. Jag jobbar i Boländerna men tvingas åka över halva stan fast det finns postkontor på närmare håll, säger han.

Annette Rihagen som är chef för landets postombud säger att posten kontinuerlig ser över sina etableringar

– För tillfället är det inte aktuellt med flera ombud i Uppsala kommun. Vi har ett nät som täcker hela landet och omprövar ständigt. Om en ort expanderar kraftigt vill vi vara med från början. Det kräver att det finns en butik som vi kan samarbeta med och tillräckligt stora volymer, säger hon.

Underlaget i Rasbo är dock för litet. För att etablera ett nytt postombud krävs cirka 6000 hushåll.

Privata speditören Schenker levererar paket till Ica i Vallby. Varför kan inte posten?

– Vi har ett ansvar för att upprätthålla en rikstäckande post-struktur i hela landet oavsett om det är lönsamt eller inte. Speditionsföretagen kan välja fritt var de vill etablera sig. De kan hoppa över 100 kommuner om de inte tycker det lönar sig. Det kan inte vi göra, säger Annette Rihagen.

Sämre service på landsbygden under 2000-talet

Posten är skyldig att ha en daglig och rikstäckande service med brevbärare och ett nät av serviceställen.

Under 2000 talet gjorde posten stora förändringar av postservicen. De

traditionella postkontoren lades ner och ersattes av postombud i livsmedelsaffärer, bensinstationer etc, och företagscenter. Antalet serviceställen ökade med över 40 procent, till största delen i tätorter. På gles - och landsbygden minskade de.

Mellan år 2008 och 2009 minskade posten antalet serviceställen generellt och mest på glesbygden. 13 500 fler personer fick längre än tio minuter med bil till närmaste post.

Cirka 96 procent av landets befolkning har dock kortare än 10 minuter med bil till närmaste post.

1830 postserviceställen finns i dag i landet.

Källa: PTS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om