Täljstenens plangrupp, som bildats för att bevara området, anser att det är viktigt att skydda god modern arkitektur och ser Täljstenen som ett bra exempel på det. Gruppen har lagt ett medborgarförslag om q-märkning och får stöd av bland andra arkitekturhistorikern Carl Erik Bergold från Uppsala.
– När Täljstenen renoverats under åren har inga avgörande förändringar gjorts. I andra områden från samma tid har man till exempel tilläggsisolerat och bytt ut dörrar och fönster. Det har ändrat husens karaktär, säger Carl Erik Bergold.
Det han värderar i Täljstenens arkitektur är husens enkelhet och precision och valet av fina material som ska spegla närheten till skogen och dess färger.
– Arkitekten Stig Anker som ritat området arbetade mycket med detaljer. Allt hänger ihop och är väldigt välgjort, säger Carl Erik Bergold.
Han berättar att Täljstenen var tänkt som en enklav till övriga Eriksberg intill Stadsskogen. Bygger Uppsalahem de nya hus som föreslås utmed Norbyvägen och i själva området så försvinner det uttrycket.
Carl Erik Bergold anser att omvandlingen av hela Eriksberg måste göras med varsam hand. Områdets bebyggelse är ursprungligen tänkt att upplevas som en del av en skogsmiljö mellan Hågadalen och Stadsskogen.
– Exploateringen är vällovlig men ställer stora krav. Jag anser att man måste låta vegetation och topografi styra så att landskapet och skogen får komma till uttryck. En förtätning av området kräver lyhördhet, säger Carl Erik Bergold.