Kravet: Spara 200 miljoner kronor

Uppsala kommun riskerar ett underskott på 53 miljoner kronor i år. Ska målet för nästa års budget hålla måste 200 miljoner kronor sparas.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-11-05 06:00

Det visar den prognos för tredje kvartalet som presenteras lagom till den nya majoritets första sammanträde i kommunstyrelsen som hålls idag, onsdag. Prognosen på minus 53 miljoner kronor ligger en bit från det budgeterade resultatet på plus 65 miljoner. Ska nästa års budget hålla måste 200 miljoner kronor sparas, enligt prognosen.

Uppsalas nya finanskommunalråd Marlene Burwick (S) tycker att läget är "oroande".

– Det är inte något dukat bord som alliansen lämnar över till oss. Vi tar siffrorna på största allvar. Det som är uppenbart är att vi har en för hög kostnadsnivå på flera håll i kommunen, säger hon.

Fem av kommunens tio nämnder och syrelser prognostiserar ett minusresultat i år. Sämst går det för nämnden för hälsa och omsorg som räknar med att gå 23 miljoner kronor back. Även socialnämnden för barn och unga har det svårt med ett ökande antal hushåll som behöver försörjningsstöd och hög andel personer i långtidsarbetslöshet.

–  Vi ser förbättringar hos några nämnder, men har redan tidigare varit kritiska till den ekonomiska utvecklingen för kommunen. Nu får vi se vad det landar. Det får vi återkomma till i vår budget, säger Marlene Burwick.

Ni ska presentera den om en knapp månad. Blir det nya besparingar?

– Det är vad vi sitter och går igenom nu. Innan jag vet det måste vi se hur situationen ser ut.

Enligt prognosen måste 200 miljoner sparas?

– Det finns brister som vi måste se över. Samtidigt finns det också olika möjligheter att sänka kostnaderna. Men det kan jag inte svara på nu.

Klarar ni vallöften som mer pengar till skolan, om det ser ut så här?

– Vi återkommer till det i budgeten, säger Marlene Burwick.

Skattintäkterna och pengar från den kommunalekonomiska utjämningen har ökat med 3,2 procent jämfört med föregående år. Det är mer än budgeterat. Men det räcker inte. Kommunens nettokostnadsökning, den genomsnittliga ökningen av löner, priser etc, ligger på 3,7 procent. Den har visserligen minskat de senaste åren men är fortfarande för hög.

Kostnaderna för flera av Uppsalas verksamheter är också högre än i jämförbara kommuner. För gymnasieskolan, äldreomsorg och barn- och ungdomsvård är de "betydligt högre", enligt prognosen.

Äldrenämndens överkott på 23 miljoner beror till största delen på att en planerad ökning av demensvården med tio lägenheter vid Ebbagården inte blivit av och att nya demensplatser vid Lundgården skjutits framåt i tiden.

Hälften av nämnderna missar budget

Barn- och ungdomsnämnden: + 1

Utbildnings och arbetsmarknad: + 5

Socialnämnden för barn och unga: - 12

Nämnden för hälsa och omsorg: - 23

Äldrenämnden: +23

Idrott och fritidsnämnden: + 7

Gatu- och samhällsmiljönämnden: - 16

Plan- och byggnämnden: - 5

Styrelsen för vård- och bildning: - 19

Styrelsen för teknik och service: +16

Källa: Uppsala kommuns prognos 2014

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om