Att få komma med egna idéer, utrymme att misslyckas och möjlighet till skratt och humor. Det är några av de faktorer som gör ditt jobb till en kreativ arbetsplats, något som inte bara är lönsamt för företaget utan också för de anställdas hälsa. Det menar Farida Rasulzada, doktor i psykologi och lektor på Psykologiska institutionen vid Lunds universitet. Hon har forskat på vad kreativa arbetsplatser gör för de anställda. Den kreativa arbetsmiljön föder positivt tänkande och när välbefinnandet ökar så minskar stressymtomen, oavsett inom vilket yrke du arbetar. Och kreativitet går inte att köpas för pengar.
– Kreativitet främjas inte av en extra tusenlapp i månaden utan av att man tycker att det är roligt, att man finner en glädje i att vara på jobbet och utföra sina arbetsuppgifter. Effektivitet handlar inte om tiden utan om hur man utnyttjar den, säger Farida Rasulzada.
I en ny delstudie har Farida Rasulzada tittat närmare på vad som krävs av en kreativ ledare. Där har hon bland annat kommit fram till att de mest kreativa ledarskapen lutar sig på en chef som är relations- och förändringsorienterad. Han/hon är välvilligt inställd till att starta nya projekt samtidigt som nära relationer till medarbetarna prioriteras. Och denna typ av ledarskap blir allt vanligare.
– Innovation ligger rätt i tiden och jag får många förfrågningar från företag som vill ha hjälp med att främja just detta på sin arbetsplats, säger Farida Rasulzada.
Men vad gör man då i en tid av nedskärningar, konkurrens och förändringar i organisationen? Att satsa på kreativitet och innovation på jobbet tar ju tid, kräver resursers och kostar mycket pengar. Eller?
– Det behöver inte vara så dyrt egentligen. Man får skapa en kultur och förändrade attityder till kreativitet. Det här är inte en quick fix utan något som måste genomsyra alla delar av organisationen.
Det nedskärningarna gör är att putta ner den kreativa miljön på prioriteringsskalan och just därför är kreativitet som viktigast i dessa tider.
– Vi har en vedertagen sanning och det är att vi blir kreativa i kristider, men det fungerar inte så. Snarare blir vi rädda och blir man rädd så sluter man sig, faller in i gamla mönster och blir konservativ, säger hon.
Graden av kreativitet på en organisation visar sig bland annat i hur mycket man accepterar risktaganden, även de som inte slår väl ut. En kreativ arbetsplats utmanar även rådande normer och har ett uppmuntrande ledarskap som stöttar och skapar entusiasm.
– Vinstintresset kan man inte bortse ifrån. Det som är intressant är att det finns ett annat syfte med en kreativ arbetsplats också, nämligen att medarbetarna blir lyckligare när de får vara kreativa, säger Farida Rasulzada.
UNT frågar: Hur kreativ får
du vara på din arbetsplats?
Erika Regnér, 21 år, arbetar på eventbyrå:– När man jobbar med events så är det kundens vilja som bestämmer, så på så vis är det ganska styrt. Det är främst när något går snett som man måste komma med egna initiativ. Jag tror att det är viktigt med kreativitet på arbetet, men det där skiljer sig nog från person till person. Om man inte är kreativ på arbetsplatsen så kanske man är det mer i privatlivet.
Gösta Kilgren, 65 år, arkitekt, egenföretagare:– 100 %! Det är en förutsättning i mitt arbete. Man kan inte begränsa sig utan måste alltid titta på alla möjligheter och prova sig fram.
Ingela Eriksson, 43 år, kundtjänstrådgivare på SEB:– Det är rätt så kreativt. Den ömsesidiga respekten mellan arbetsgivare och medarbetare är väldigt viktigt naturligtvis.
Salih Aljaderi, 60 år, egenföretagare med två hårsalonger:– Som chef ser jag att det är jätteviktigt med kreativitet. De anställda blir glada, har med sig det hela dagen och sjukanmäler sig mindre.