Kriminalchefen tvingas lämna sin post

Chefen för Uppsalapolisens kriminalavdelning får lämna sin post som en följd av de dåliga resultaten för bekämpningen av vardagsbrott. Men många anställda anser att ansvaret ligger hos den högsta ledningen.

Foto: Pelle Johansson/arkiv

Uppsala2012-08-24 06:52

UNT rapporterade nyligen om de svaga siffrorna för uppklarade brott i Uppsala län under årets början. Resultatet har försämrats kraftigt. Som en direkt följd av nedgången har nu chefen för Uppsalapolisens kriminalavdelning, Andreas Gustafsson, fått lämna sin tjänst.
–  Det är en kunnig och mycket kompetent medarbetare i många avseenden, men vi har fått befogad kritik för att vi inte klarar mängdbrotten. Därför ser vi nu till att han erbjuds andra uppgifter, säger länspolismästare Erik Steen.

Han har pekat på att polisutredningarna av mordet på Vaksalagatan och kidnappningen av en Uppsalastudent krävt stora resurser under året, som en del av förklaringen till de vikande siffrorna för uppklarade vardagsbrott. Men flera polisanställda som UNT talat med anser att kriminalchefen orättvist får bära hundhuvudet för brister som bottnar i den senaste tidens organisationsförändringar, beslutade av högsta polisledningen. Den uppmärksammade sammanslagningen av Uppsalapolisens regionala insatsstyrka med en annan enhet har pekats ut som exempel. Förändringen av kriminaljourerna lyfts också fram som en åtgärd som splittrat kompetensen och förmågan till snabba insatser mot mängdbrott som misshandel, inbrott och skadegörelse.

Helgtjänstgöring som införts för vissa grupper pekas också ut som en orsak till att utredningsarbetet tappat fart.
–  Under de helgerna jobbar man inte med sina ordinarie utredningar och sedan är man ledig i två dagar som kompensation för helgarbetet. Det säger sig självt att verksamheten tappar fart och blir lidande, säger en anställd.

UNT har sökt Andreas Gustafsson utan framgång. Polisfacket delar åsikten att förändringarna gått för fort. När Erik Steen tillträdde 2006 fanns stora förhoppningar på en uppryckning av det operativa polisarbetet och brottsbekämpningen, efter Göran Lindbergs ledarskap:
–  Stämningen har förändrats. Jag tror att det beror på det tryck mot polismyndigheterna att producera bättre resultat som i sista hand kommer från justitieministern. Ledningen i Uppsala har vidtagit flera åtgärder för att snabbt förbättra siffrorna som i sin tur gjort att personalen inte upplever arbetsro, säger Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundets förbundsområde vid Uppsalapolisen.
–  Vi vill se en ordentlig analys som pekar ut orsakerna till varför vi inte når bättre resultat.

Länspolismästare Erik Steen försvarar omorganisationerna men utesluter inte att de inledningsvis kan bromsa resultaten:
–  Just när en omorganisation genomförs kan det leda till en produktionsnedgång, men min mening är att de här åtgärderna varit nödvändiga för att klara vårt uppdrag.
Han pekar också på att siffrorna förbättrats den senaste tiden och att ordningsavdelningen i höst förstärks med både aspiranter och erfaren personal från andra avdelningar, för att agera mot mängdbrotten.

Fakta

Andelen uppklarade brott, där en misstänkt gärningsman kunnat bindas till brottet, minskar hos de flesta polismyndigheter i landet, trots ökade resurser till polisen. Enligt Rikspolisstyrelsen var siffran för årets första kvartal den lägsta på åtta år. I Uppsala län minskade de personuppklarade brotten med 26 procent under årets fyra första månader, jämfört med samma period året innan. Justitiedepartementet synar nu arbetet hos landets 21 polismyndigheter med anledning av nedgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om