"Kriminella har bättre rättsskydd än forskare"

Fuskande forskare ska i framtiden hållas efter av en central, oberoende instans. Det är vad forskningsminister Lars Leijonborg (fp) vill. Men Marianne Andersson, chefsjurist vid Uppsala universitet som har egna granskningsrutiner, är tveksam eftersom det inte framgår hur regelverket ska utformas.

Uppsala2008-07-07 17:47
Frågan om en oberoende instans som skall utreda forskningsfusk har varit uppe flera gånger. Synpunkterna från landets universitet och högskolor skiljer sig. En del universitet, bland dem Uppsala, har redan fungerade granskningssystem vad gäller fusk både bland studenter och forskare.
- Vi har ett bra system med tydligt regelverk, och det är i dagsläget oklart vad en central instans kommer att innebära. Men samtidigt måste man förstå att de små högskolorna inte kan driva fungerande utredningar på egen hand, säger hon.

Enligt Marianne Andersson är det ingen slump att Lars Leijonborgs förslag kommer just nu, utan ett resultat av att Vetenskapsrådet sedan några veckor inte längre tar emot några ärenden, och upphör med sina utredningar.
- De små lärosätena hamnar därmed i ett limbo, och rådet vill på så vis sätta press på regeringen, säger Marianne Andersson.
Sedan 1 september 2006 har det varit högskolans eget ansvar att utreda "fuskärenden", vad gäller forskare. Men Marianne Andersson är kritisk till högskoleförordningens skrivning som omgärdar verksamheten. Ytterst ser hon att rättssäkerheten kan hotas.
- Olika bestämmelser gäller vid olika universitet. Det finns inga centrala, gemensamma regler. Det är ungefär som om man skulle ha olika regler för stöld i olika delar av landet. De utredande har inget att hålla sig till, det finns inga klara definitioner och det är oklart vilka bestämmelser som skall gälla. Det handlar ändå om människor som skall utredas och kanske bestraffas, säger Marianne Andersson och tillägger:
- Jag skulle vilja gå så långt som att säga att kriminella har nästintill bättre rättsskydd än forskare i det här avseendet.
FAKTA

Under senare år har flera forskare avslöjats som fuskare. Hittills har Sverige saknat en oberoende granskare, men nu kan det bli en ändring. I regeringens forskningsproposition i oktober kommer forskningsminister Lars Leijonborg (fp) att föreslå en helt ny organisation som ska utreda forskningsfusk. Hittills har varje enskild högskole- och universitetsrektor haft ansvar för att utreda oegentligheter, både vad gäller forskare och studenter. Systemet har då och då kritiserats för att rektorerna skulle kunna uppfattas som jäviga. Lars Leijonborgs förhoppning är att den nya instansen skall kunna börja sitt arbete redan vid årsskiftet. Fuskärendena ska enligt förslaget utredas av framstående vetenskapsmän.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om