Krisåtgärder ska fylla vakanser

Trots nysatsningar fattas många socialsekreterare i Uppsala. Nu ansöker kommunen om dispens för att klara bemanningen.

Socialtjänsten-skylt på Väderkvarnsgatan

Socialtjänsten-skylt på Väderkvarnsgatan

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2016-02-04 07:05

I dagsläget är 25 socionomtjänster vakanta, de flesta inom barn och ungdom där socionomexamen är ett lagstadgat krav. För att klara­ situationen akut har socialnämnden ansökt hos social­styrelsen om dispens för kravet om socionomexamen när det gäller barn och unga. Nämndens ordförande Ingrid Burman (V) vill ha en tre årig dispens för dem som jobbar med ensamkommande barn och unga och en tvåårig dispens för dem som arbetar med övriga ungdomsgrupper.

– Det kan handla om att anställa beteendevetare som vi själva kan internutbilda för uppgifterna. Men det innebär inte att vi ska övergå till att rekrytera outbildade socionomer. Det gäller en kort period där vi måste fylla våra vakanser, säger hon.

Uppsala har liksom många andra kommuner länge haft svårt att hitta personal. Det har lett till hög arbetsbelastning inom förvaltningen. För att lösa problemen införde kommunen förra året ett omfattande program för att förbättra arbetssituationen. Men det har inte hjälpt.

– Vi är fortfarande i en svår situation. Man lyckas visserligen rekrytera nya socionomer, samtidigt så slutar andra. Redan i januari 2012 larmade vi om personalbrist, dålig arbetsmiljö och låga löner. Man borde ha kunnat göra mer för att rätta till det, säger My Eriksson, förtroendevald för Akademikerförbundet, SSR.

Förbundet säger nej till dispensansökan.

– Vår tolkning av lagen är att det inte är möjligt att söka dispens. Vi anser att kommunen ska jobba på att bli en attraktiv arbetsgivare i stället.

Men är det inte nödvändigt när läget är så prekärt som det är?

– Följer man inte lagen kommer rättssäkerheten att försämras och man frångår kravet på kvalitet. Det anser också Akademikerförbundet centralt. Det finns ett tydligt reglemente för vilken kompetens personalen ska ha när de jobbar med barn och unga, säger My Eriksson.

Enligt Ingrid Burman satsar kommunen på att få till en bättre arbetsmiljö för socialsekreterarna.

– Vi har höjt lönerna och kommer att fortsätta med det. Vi har lyft bort administrativa uppgifter för att göra socialsekreterarnas arbetsuppgifter lättare och vi jobbar med arbetsmiljön för att kunna vidareutbilda och avlasta.

Räcker dispens för att vända utvecklingen?

– Vi vet inte om det räcker. Men det är alldeles nödvändigt att förbättra arbetsmiljön för socialsekreterarna. Vi måste använda alla medel för det, säger Ingrid Burman.

Fakta Lagen kräver utbildning

Sedan 2014 gäller bestämmelser om särskilda behörighetskrav för att utföra myndighetsuppgifter inom socialtjänstens barn- och ungdomsvård. Bestämmelserna kräver socionomexamen som lägst utbildningsnivå.

Fram till 30 juni 2019 gäller särskild dispens för de personer som inte har rätt utbildning men som hade anställning inom socialtjänsten 1 juli 2014.

Uppsala kommun vill ha dispens att anställa outbildade socionomer också efter 1 juli 2014.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om