Det framgår av en studie bland 1080 svenskar som en eller flera gånger under 2000-talet tjänstgjort i fredsbevarande styrkor utomlands, i de allra flesta fallen i Afghanistan eller Kosovo.
– Vi är förvånade över resultaten. Utifrån liknande studier gjorda i andra länder hade vi tvärtom väntat oss att risken för sömnstörningar skulle vara förhöjd i denna grupp, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Flera amerikanska studier har till exempel visat att soldater som återvänt från tjänstgöring i högriskområden i Afghanistan och Irak haft förhöjd risk för sömnproblem, i synnerhet om de under tjänstgöringen varit direkt inblandade i strider.
I den svenska studien besvarade deltagarna, som i nio fall av tio var män, ett stort antal sömn- och livsstilsfrågor. Deras svar har sedan jämförts med hur nära 27 000 kvinnor och män i Göteborg, Stockholm, Umeå och Uppsala besvarade precis samma frågor när de deltog i en stor internationell hälsostudie.
Drygt var fjärde person som hade tjänstgjort militärt utomlands hade någon form av sömnproblem och drygt var femte besvärades av dagtrötthet. Bland allmänheten i stort i samma åldrar hade nära var tredje sömnproblem och nästan lika många hade besvär med trötthet under dagen.
– Framför allt var det sömnbesvär i form av upprepade ofrivilliga uppvaknanden under natten som var betydligt mindre vanliga bland männen och kvinnorna som deltagit i fredsbevarande styrkor utomlands.
Däremot hade soldaterna varken mer eller mindre besvär med att somna, snarka eller vakna tidigt på morgonen jämfört med allmänheten i stort.
Psykisk press kan bidra till långvariga sömnproblem. Av de svenska soldaterna var det framför allt de som tjänstgjort i Afghanistan som hade levt i konfliktområden med där det funnits ett ständigt hot om att kunna skadas eller dödas i eldstrider eller sprängattentat.
– Ändå såg vi inte mer sömnbesvär bland soldaterna som tjänstgjort i Afghanistan än bland dem som tjänstgjort i Kosovo, snarare en tendens till att de som tjänstgjort i Afghanistan hade något mindre förekomst sömnbesvär, säger Christer Janson.
Studien kan inte förklara varför sömnbesvär, tvärtemot vad de hade förväntat sig, var mindre vanliga i gruppen som hade tjänstgjort militärt i konfliktområden utomlands. Men forskarna tror definitivt inte att vistelse i konfliktområden fungerar som ett skydd mot dålig sömn.
– Den mest troliga förklaringen är nog att personer som selekterats fram till att delta i fredsbevarande styrkor är mer stresståliga och redan före utlandstjänstgöringen sover bättre än allmänheten i stort. En förklaring till att våra resultat skiljer sig från amerikanska studier kan vara att svenska soldater i mycket mindre grad deltagit i direkta strider, säger Christer Janson.
Samtidigt pekar studien på andra samband mellan livsstilsfaktorer och sömnbesvär, såväl hos soldater som hos allmänheten.
– I båda grupperna var sömnsvårigheter och snarkningar klart vanligare bland rökare och snusare. Detta bekräftar nikotinets negativa effekter på sömnen och är ytterligare ett skäl att avstå från att använda tobaksprodukter, säger Christer Janson.
Studien finns publicerad i Upsala Journal of Medical Sciences och kan läsas här