Enligt en tillsynsrappor från oktober i år klarar inte Almunge skola att anpassa undervisningen efter elevernas behov och förutsättningar. Lärarnas förväntningar på eleverna är låga. Särkskilt stöd ges inte i den omfattning som krävs och lärarna har inte tillräckligt stöd från skolledningen för att kunna utveckla undervisningen.
Eleverna tycker inte att de bli peppade att ta sig an svårare uppgifter. I en enkät har 33 procent uppgivit att skolarbetet inte stimulerar dem att läsa sig mer.
Enligt intervjuer som Skolinspektionen gjort med lärare på skolan framgår att elevgrupperna är stora och det saknas tid för att klara undervisningen. Den tid som finns måste de lägga på de lågpresterande eleverna. Det gör att de högpresterande inte får den stimulans de skulle behöva. I vissa fall kan de få lösa korsord när skoluppgifterna är klara.
Enligt rapporten har Almungeskolan också brister när det gäller tryggheten. Kränkningar förekommer och i många klasser är det stökigt. En enkät visar att 12 procent av eleverna är rädda för någon vuxen på skolan.
Skolans rektor, Ewa Hjelm, har inte gått att nå för en kommentar.
Lars Romanus som har ansvaret för Uppsala kommuns grundskolor ser dock allvarligt på kritiken.
- Vi kommer att titta på vilka åtgärder som behöver sättas in tillsammans med skolans rektor, säger han.
Är inte det här ett underbetyg för den kommunala grundskolan?
- Så kan man naturligtvis se det. Men det visar också var vi behöver utveckla verksamheten. Det handlar om att skolledningen blir uppmärksam på vad som måste göras.
En stor del av bristerna fanns redan vid en inspektion 2005. Varför har inget hänt?
– Sedan 2005 har man bytt rektor och en hel del personal så Almungeskolan behöver inte ha haft såna här brister alla år, säger Lars Romanus.
Skolinspektionen har under hösten besökt ett 15-tal skolor i Uppsala kommun. De flesta får kritik i någon form. Stenhagenskolan och Kajan Friskola får kritik för att de har två rektorer. Eriksbergsskolan för att de tar ut avgifter för friluftsdagar som är högre än skollagen tillåter.
På Uvengymnasiet kan inte alla eleverna läsa de ämnen de har behov av. Uven får också kritik för att ta ut en depositionsavgift för läroböcker. Ekebygymnasiet har inte kompetensutvecklat alla lärare så att de kan undervisa i gymnasieskolans nya kurser.
Funbo är en av få skolor som helt undgår kritik i Skolinspektionens tillsyn under hösten.