Kritik mot dålig köttkontroll
Hård kritik riktas nu mot ansvariga vid Livsmedelsverket i Uppsala för att verket tillåter att EU-förordningen om levandedjursbesiktning vid slakterier inte följs.
Försenad transport
Det var i slutet av november då besiktningsveterinären vid Ullångers slakteri skulle vittna i en tingsförhandling som slaktdjur inte hanterades på rätt sätt. Veterinären hade i god tid avtalat med slakteriledningen att någon vikarie inte behövdes eftersom hon skulle hinna levandedjursbesiktiga innan hon åkte till rätten.
En transport var dock försenad och under tiden hon var borta kom det 15 nötkreatur till företaget. Slakteriföretaget kontaktade Livsmedelsverket centralt och vill ha klartecken för slakt. Jan Movitz, tillförordnad chef för enheten för köttillsyn gav då verkets besiktningsassistent i uppdrag att genomföra levandedjursbesiktningen.
- Det jobbet får enbart utföras av veterinär enligt EU-förordningen. Vi veterinärer har instruktioner att om företagen missar i sin logistik och tar in djur som inte blivit besiktigade så ska de inte godkännas som livsmedel, säger Arne Mustonen.
Inget hände
Han fick kännedom om verkets ja till slakt samma dag som den felaktiga besiktningen genomförts.
- Redan samma dag tog jag kontakt med centrala verket. Inget hände varken då eller de kommande dagarna fram till att köttet lämnade slakteriet, och gick i väg till en styckningsanläggning. Köttet gick alltså rätt ut på marknaden.
Men Jan Movitz, som tog beslutet att låta en assistent godkänna djuren anser inte att det är någon fara för konsumentsäkerheten.
- Jag hade inte bakgrunden om att företaget och veterinären gjort upp om detta då företaget ringde mig. Med den information jag hade tog jag beslutet att låta assistenten besiktiga djuren, säger Jan Movitz.
Beslut inte förankrat
Dessförinnan hade han samrått med erfarna veterinärer vid Livsmedelsverket. Beslutet att inte kassera köttet var också förankrat hos avdelningschefen Peter Brådenmark, som i sin tur inhämtat expertråd.
- Jag erkänner att ett formellt fel är begånget men det finns inte den minsta misstanke om att köttet är otjänligt. Assistenten fick tydliga instruktioner om att vi minsta misstanke om att ett djur inte var friskt så skulle det stå kvar och invänta veterinären, säger Jan Movitz, som också menar att besiktningsveterinären senare gjorde kontrollerna av några slaktkroppar, liksom transportsedlar. Hon konstaterade att allt var i sin ordning.
Inte försvarbart
Men Arne Mustonen menar att agerandet trots omständigheterna inte är försvarbart.
- Det är inte första gången besiktningen inte går rätt till. I somras slaktades ett stort antal svin på ett slakteri utan att besiktigas på rätt sätt. Anledningen var att den veterinär som jobbade på slakteriet var allergisk mot grisar och inte kunde utföra besiktningen. Även den gången gick kött rätt ut på marknaden. Jag har ännu inte fått någon förklaring till den händelsen trots att jag tagit upp den med ansvariga, säger Arne Mustonen.
Tillsatte utredning
Efter händelsen i Ullånger tillsatte generaldirektör Inger Andersson, en utredning. Verkets chefsjurist, Göran Anér, konstaterar i den att de nuvarande reglerna är tydliga och att kött från djur som inte genomgått besiktning av veterinär före slakt inte får släppas ut på marknaden. Han slår också fast att det inte finns skäl till några ändringar i instruktionerna.
Utredningen redogör för händelseförlopp och vilka regler som gäller men ingen kritik riktas mot de ansvariga chefer som deltog i beslutet att frångå EU-förordningen.
Sverige var ett av de länder som i arbetet med EU-förordningen drev kravet att levandedjursbesiktning ska vara förbehållen veterinären.
FAKTA
EU-förordningen säger att den officiella veterinären (besiktningsveterinären) förutom rutinmässig besiktning före slakt ska utföra en klinisk besiktning av alla djur som livsmedelsföretagen eller en officiell assistent (besiktningsassist) gallrat ut.
Kött som inte levandedjursbesiktigas ska förklaras otjänligt som livsmedel.
Levandedjursbesiktningen genomförs för att kontrollera djurskyddet, om djuren har någon sjukdom, är misskötta eller kraftigt förorenade.
Livsmedelsverket har besiktningsveterinärer och besiktningsassistenter stationerade på stora slakterier och köttanläggningar.
(Källa: Livsmedelsverket)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!