Kritik mot det återinförda Rotavdraget
Rotavdraget kan fungera på kort sikt, men är skadligt på lång sikt. Det anser Lars Svensson, vd för Sh bygg i Uppsala.
Regeringens stödpaket till byggbolagen beräknas kosta 3,5 miljarder kronor på årsbasis och avdraget har välkomnats av såväl arbetsgivare som arbetstagarorganisationer inom byggbranschen. Men Lars Svensson, vd för Sh bygg i Uppsala, som står att tjäna åtskilliga miljoner kronor på avdraget, är skeptisk.
- På kort sikt är det förmodligen en bra åtgärd för att minska arbetslösheten i branschen och sätta fart på byggandet och också att bra incitament för att minska svartarbete. Men på lång sikt är det inte bra med subventioner i byggbranschen, säger Lars Svensson.
Sverige har under många årtionden haft en kraftig subventionering av bostadsbyggande, något som Lars Svensson menar i kombination med att marknaden varit helt inhemsk har lett till att priserna gentemot konsumenterna blivit höga och kvaliteten i produktionen blivit lidande.
- Nyligen har de största subventionerna upphört men det kommer att ta tid innan det får genomslag.
Rot-avdraget brukar användas i lågkonjunktur som ett stöd för byggbranschen och för att få igång konsumtionen. Tidigare har avdraget varit tisbegränsat, men i regeringens förslag finns ingen bortre gräns satt. Avdraget blir inbakat i systemet för skattereduktion för hushållstjänster (Rut).
Under de år som avdraget har funnits tidigare har det medfört kraftfulla ökningar av omsättningen i hantverksföretag.
Verkan av Rot-avdrag under de rådande omständigheter är dock oklart. Jan Seizig, vd för EIO, branschorganisation för elektriker, har till exempel uttryckt en oro för att avdraget riskerar att bli verkningslöst eftersom bankerna inte lånar ut pengar till konsumenter för renoveringar:
- Vem finansierar investeringen när finanssektorn har kollapsat? Det finns ju inga pengar att låna i bankerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!