Kritik mot försvarsflytt från Uppsala
Nästan alla anställda vid försvarets operativa enhet i Uppsala följer med i flytten till Stockholm. Den som avstår har automatiskt sagt upp sig från sin tjänst. Fackliga organisationer och anställda är kritiska till hur omställningen hanterats.
- Många av våra medlemmar reagerade negativt och tyckte att de behandlades mer som en befattning än som en anställd person, säger Sandra Nelson från Försvarsförbundet, som organiserar civilanställda.
Också från militärt håll kommer reaktioner. Anställda som UNT talat med anser att tidigare generösa övergångsregler vid förbandsnedläggningar bytts ut mot ett helt annat agerande.
- Det har tyvärr blivit en verklighet för officerare att hanteras så här, säger Officersförbundets förhandlingschef Niklas Simson.
Barbro Nordenström är civilanställd inom enheten i Uppsala och kan jämföra med nedläggningen av flottiljen F 16 för drygt tre år sedan:
- Det sköttes väldigt bra medan flytten och omorganisationen nu präglas av oklarhet. Vi har ännu inte fått något datum och vi inom utlandsstyrkan vet inte var vi ska hamna, säger hon.
Farhågor finns också för att flytten kan försvåra starten för den nya insatsstyrkan Nordic Battle Group, som ska vara redo att kallas ut i konflikthärdar i världen från den 1 januari 2008. Officersförbundet befarar att enheten inte hinner komma på plats och trimmas in i tid.
Enligt Filip Ingelsson vid operativa staben är försvaret medveten om risken:
- Vi har uppmärksamhet på frågan, men det finns olika sätt att möta det så att ledningen av Nordic Battle Group inte påverkas, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!