Kritik mot kommunens miljösatsning

Uppföljningen och användningen av Uppsala kommuns olika miljöprogram får hård kritik i en granskning som utförts på uppdrag av kommunens revisorer. En slutsats är att Uppsalas lokala Agenda 21 inte längre spelar någon roll i den kommunala verksamheten.

Uppsala2008-02-26 00:01
Den lokala miljöagendan antogs för tio år sedan, men har inte fått de konkreta effekter som var avsikten, enligt granskningen. Nämnderna har inte realiserat miljömålen eller kraven i dokumentet. Samma slutsats gäller i princip för kommunens miljöpolicy.
Enligt granskningen finns det otydligheter i kommunens organisation som leder till oklarhet om vem som ska genomföra och konkretisera uppdrag kring ekologiskt hållbar utveckling. Vissa uppdragsnämnder anser att ansvaret ligger hos kommunens produktionsnämnder, som svarar för utförandet av verksamheten. Dessa efterlyser å sin sida ett tydligt uppdrag och resurser för en miljöanpassning, enligt gällande program.
Granskarna har bland annat intervjuat förvaltningschefer och andra tjänstemän på kommunens olika förvaltningskontor samt synat uppdragsplaner, avtal och verksamhetsberättelser för nästan alla de kommunala nämnderna under en tioårsperiod. En slutsats är att uppföljning och utvärdering av miljöprogrammen varierar kraftigt mellan nämnderna: "Avsaknaden av likartade system eller idéer kring uppföljning är tydlig", enligt rapporten.

Under den tidsperiod som granskats har Uppsala kommun styrts av både en röd-grön och en borgerlig majoritet. Inte oväntat gör respektive sida olika tolkningar av resultaten. Miljöpartiets Niklas Malmberg anser att granskningen ger bevis för att uppföljningen av miljökraven blivit sämre de senaste åren, under borgerligt styre. Han är också kritisk till att Uppsalas lokala Agenda 21 nu, enligt rapporten, inte längre har något genomslag i verksamheten.
Kommunalrådet Leif Sanner (fp), med ansvar för miljöfrågor, pekar i stället på att rapporten innehåller allvarlig kritik av brister som funnits sedan många år tillbaka.
- Det måste bli mer stringens i policier och planer och det arbetet pågår. Blir de för många och omfattande går budskapet inte fram, säger han.

Rapporten är nu ute på remiss hos nämnderna, som får lämna sina synpunkter. Därefter tar revisorerna ställning till om den föranleder ytterligare kritik eller krav på åtgärder.






Uppsalas miljöprogram som granskats
* Lokal Agenda 21
Antogs av fullmäktige 1997 som övergripande miljöpolicy med visioner och krav för framtiden. Uppsala kommun ska bland annat sträva efter långsiktig hållbar utveckling, tillämpa försiktighetsprincipen och göra information om miljö och hälsa lätt tillgänglig för invånarna.

* Miljöpolicy
Antogs av fullmäktige 1997, reviderades förra året. Innehåller kommunens åtgärder för långsiktig hållbar utveckling. Exempelvis ska naturresurser utnyttjas skonsamt och den kommunala personalen vidareutbildas och engageras i miljöfrågor.

* Energiplan
Antogs av kommunfullmäktige 2001. Innehåller en rad mål för bland annat ändrad energianvändning och åtgärder för att nå målen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om