Kritik mot neddragen service

Funktionshindrade riskerar att få en svårare vardag när kommunen minskar antalet servicebaser. Anhöriga kritiska till sen information.

genrebilder:  exteriör Stadshuset, baksidan.

genrebilder: exteriör Stadshuset, baksidan.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-04-12 20:21

Under våren har den rödgröna majoriteten i omsorgsnämnden beslutat att dra ned antalet servicebaser från 14 till 9. Totalt 141 funktionshindrade berörs av förändringen. Servicebaserna ska ge funktionshindrade med beslut om hjälp enligt LSS stöd i deras vardag. Kerstin Bolin som har en dotter med psykologiskt funktionshinder är mycket orolig för hur det ska gå.

– Man drar ned hennes servicebas med 30 procent, från 6 till 4,2 personer. De kommer inte att hinna hjälpa min dotter med allt som behövs. Tidigare har hon haft hjälp av en personal med att handla, tvätta, städa och göra inköp. Nu ska samma personal ha hand om två personer. Hennes levnadsvillkor kommer att försämras, säger hon.

De åtta funktionshindrade som tas om hand av servicebasen fick information om neddragningarna samma dag som de genomfördes. Innan dess hade ingen information gått ut.

– Det är fruktansvärt dåligt. Vi fick reda på förändringen när den redan var ett faktum. Vi har inte fått yttra oss. Enligt lagen om LSS ska kommunen se till att man får delaktighet och inflytande, säger Kerstin Bolin och poängterar att personer med intellektuell funktionsnedsättning är beroende av andra för att klara sig.

Nu har hon och fem andra föräldrar skrivit till kommunen och krävt en förklaring, men inte fått något svar.

Liberalerna i Uppsala har också uppmärksammat frågan. Partiet kräver att berörda ska ha inflytande över förändringar som görs och vill ha en uppföljning av hur neddragningen slår mot enskilda.

– Vi kräver också att personalen ska återgå till samma omfattning som innan neddragning tills en genomlysning har gjorts. Man vill spara sju miljoner kronor på det här sättet. Risken är att kostnaderna bara stiger på andra håll, säger Angelique Printz Blix (L), andra vice ordförande i omsorgsnämnden.

Nämndens ordförande Eva Christernin (S) är medveten om att informationen inte gått fram, men säger att det bara gäller den servicebas där Kerstin Bolin har sin dotter.

– Vi är jätteledsna för det, och jobbar med att åtgärda det som skett. Men flera brukarorganisationer har varit med i arbetet och deras synpunkter har vi beaktat. Anledningen till att vi gör det här är att behoven vid de olika baserna ser olika ut. Vissa brukare har stora behov andra mindre. Vi har gått igenom varje persons behov och kommit fram till att vi kan göra den här förändringen utan att det ska drabba någon brukare, säger hon.

För att säkerställa att det verkligen blir så ska kommunen genomföra en uppföljning under april och maj.

– Om kvalitén försämrats för någon så kommer vi att åtgärda det omedelbart, säger Eva Christernin.

Fakta Det här vill föräldrarna ha svar på

Kommer gemensamma aktivitet som promenader att kunna vara kvar med färre personal?

Kan en personal se till så att åtta personers individuella behov och aktiviteter tillgodoses under helgerna?

Hur ska verksamheten fungera sommartid?

Hur löser man situationen om en olycka händer eller någon blir akut sjuk?

Blir det en återgång till gamla tider där alla skulle göra samma sak i grupp?

Får brukarna det stöd de behöver för att klara det egna boendet på ett värdigt sätt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om