– Polisen borde veta bättre. Allt gjordes fel. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger Torbjörn Röste, viltvårdare som anlitas av bland annat Uppsala kommun.
Det stadsnära vildsvinet sköts av en polis med pistol på Råbyvägen.
– Han har skjutit med flera skott. En uppgift säger att han tömde hela magasinet. Ett handeldvapen har inte tillräcklig klassning för att användas mot vildsvin. Och en skadad gris kan vara livsfarlig, säger Torbjörn Röste.
Han säger att polisen har tillgång till älgstudsare som kan kvitteras ut av poliser med jägarexamen. Men egentligen skulle polisen ha ringt honom.
– Det är jag som tar hand om vilt i Uppsala. Om djuret inte är trafikskadat är det kommunens ansvar. Och kommunen har avtal med mitt företag, säger Torbjörn Röste.
Enligt de uppgifter han har fått fram rörde det sig om en vildsvinsgalt på 50–70 kilo som besökte Uppsala förra helgen. Det innebär att det antagligen var en fjolårskulting som nu stötts bort när nästa kull kommer.
Vildsvinen ökar i antal. Och det var förmodligen inte sista gången som ett vildsvin förirrade sig in i de centrala delarna av Uppsala. Rapporter om vildsvin på besök i stan kommer också från flera andra städer. Och det gäller att se till att de inte etablerar sig på allvar i stan.
– I dagsläget är det mer tillfälligheter att de hamnar här. Men om man inte arbetar förebyggande kan de upptäcka lämpliga miljöer i tätortsnära lägen. Vildsvinen skulle trivas alldeles utmärkt i Stadsskogen varifrån de kan göra räder för födosök till kolonilotter och villaträdgårdar, säger Lars Plahn på länsstyrelsens naturmiljöenhet.
Han säger att det därför är viktigt att rapportera om man ser ett vildsvin så att man snabbt kan störa dem som närmar sig stan.
Problemet med vildsvin är att de kan göra stor skada i odlingar, och det gäller även villagräsmattor. Dessutom blir de en trafikfara. Något skäl för att vara rädd om man skulle stöta på ett vildsvin i skogen finns det dock inte.
– De kan bli aggressiva om de blir trängda eller om de är skadade, till exempel efter att ha blivit påkörda av en bil. Och då är det framför allt hundar som kan bli utsatta, säger Lars Plahn.
Att det finns vilda djur i stadsmiljö är dock inget nytt. Både räv och rådjur är ganska vanliga djur i stan. Ofta gör de dock inget större väsen av sig, annat än att rådjuren äter upp tulpaner och andra godsaker för hobbyodlarna. Men om de vilda djuren blir allt för vana med människor kan det bli ett problem, vilket visade sig i Bälinge där en räv började bli allt för närgången i höstas.
– Det är viktigt att tänka på hur vi beter oss. Öppna komposter och fallfrukt kan locka till sig djur. Och att mata vilda djur kan vara kul ett tag. Men när de blir oskygga och kanske tar sig in i trappuppgångar eller hus är det inte så roligt längre, säger Lars Plahn.
Bälingeräven blev ett fall för viltvårdaren Torbjörn Röste. Men någon jakt blev det inte.
– Att få tag på en frisk räv är ganska svårt. Och det är upp till kommunen att avgöra hur mycket resurser de vill lägga på det, säger han.
Det vanligaste uppdraget för Torbjörn Röste är annars skadade eller döda fåglar.
– Oftast är det sjöfågel. Måsar, änder eller svanar. De kan ha fått fiskedrag i fötterna. Man får göra en bedömning om de kan överleva eller inte. Kan de klara sig lämnar jag dem till en viltrehabiliterare, säger han.
Det mest exotiska var tre påfåglar i ett villaområde i Nacka.
– Ingen vet var de kom ifrån. En teori var att de rymt från en uppfödare i Stockholms skärgård, säger han.
UNT har sökt polisen i Uppsala för en kommentar utan att lyckas.