Kritik mot sommarbemanning

På Akademiska sjukhusets kirurgiska avdelningar har det varit överbelagt hela sommaren. Flera patienter har varit tvungna att åka hem, flytta till andra avdelningar eller ligga i korridorerna. - Det kändes riktigt illa att ligga där i korridoren för offentlig beskådan, säger en patient.

Undersköterskan Lina Eriksson kollar tempen på Gunnar Lunden.

Undersköterskan Lina Eriksson kollar tempen på Gunnar Lunden.

Foto: Marie Ström

Uppsala2009-07-09 07:00
På sjukhusets fem kirurgiska avdelningar har bemanningen dragits ned till ett minimum under sommaren och antalet vårdplatser har minskats från 111 till cirka 70. Men de reducerade platserna har inte räckt.
- Vi har haft en överbeläggning på två tre platser hela sommaren. Det har varit ganska mycket akuta patienter. Det blir ett väldigt tricksande och tar mycket tid, säger Anna Karlsson, avdelningschef på 70 A.
Patienterna som inte får plats flyttas till andra avdelningar eller skickas hem över natten. Vid ett flertal tillfällen har patienter också fått ligga i korridorerna. Platsbristen har varit extra stor de senaste två veckorna eftersom de kirurgiska avdelningarna storstädats.
- Vi försöker lägga de friskaste i korridoren. De som är allvarligast sjuka får alltid plats i ett rum. Men det är klart att det inte känns bra ändå, säger undersköterskan Lina Eriksson.

En av dem som drabbats är Kalle, som inte vill använda sitt riktiga namn eftersom han snart ska tillbaka till sjukhuset. När han kom till avdelning 70 A på Akademiska sjukhuset efter att ha röntgat blodkärlen i mitten av juni var det fullt i alla rum. Han placerades i korridoren omgiven av andra patienter och vårdpersonal med order om att ligga stilla fem timmar och dricka så mycket vätska som möjligt för att få ut kontrastvätskan som använts vid röntgen.
- Jag fick inga skärmar, ingen ringklocka eller något. Jag fick ropa på personalen när jag skulle pissa och gå igenom korridoren i princip naken. Det kändes som total förnedring, säger han och fortsätter:
- Jag kände mig som en belastning. Till slut skrev jag ut mig själv trots att läkaren helst ville att jag skulle ligga kvar över natten i fall det skulle bli blödningar, säger han.

Vårdförbundet i Uppsala har tidigare reagerat på sårbarheten i sommarbemanningen på en av de kirurgiska avdelningarna, transplantationsavdelningen 70 F, och skrivit till Socialstyrelsen. Antalet vårdplatsen har minskats från 19 till 12. Men när man drog ner på verksamheten förra året fick man, enligt skrivelsen till Socialstyrelsen, en beläggning på 130 procent under vardagarna. Under nattpasset jobbar en sjuksköterska och en undersköterska. Det förväntas att sjuksköterskorna på andra kirurgavdelningar ska bistå med akut hjälp nattetid, men dessa har fullt upp själva, heter det i skrivelsen.
- Överbeläggning och tillfälliga lösningar slår tillbaka på patientsäkerheten och våra medlemmars arbetsmiljö. Till exempel finns risk för att vårdrelaterade infektioner sprids, säger Gun-Britt Lindkvist på Vårdförbundet.
Sommaren är en knepig tid för sjukhusen. Samtidigt som akuta fall fortsätter strömma in, ska vårdpersonalen ha semester. För att klara situationen tar sjukhuset i stort sett bara emot akuta patienter. Planerade besök och ingrepp skjuts upp till hösten.
- Det är en ständig balansgång. Men jag tycker ändå att vi klarat oss bra hittills och vi är väl medvetna om infektionsriskerna, säger chefsläkaren Torbjörn Söderström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om