Socialtjänsten får fem miljoner extra av den rödgröna majoriteten för att förbättra myndighetsutövningen och göra verksamheten bättre. Hur pengarna ska fördelas är dock inte klart.
– De ska användas där de gör bäst nytta. Men jag vet inte hur mycket som ska gå till nya tjänster, till organisationsförändringar och trivselskapande åtgärder. Det ska vi avgöra i samråd med de fackliga organisationerna. Vi kommer att fatta beslut om det i april, säger socialnämndens ordförande Ilona Szatmari Waldau (V).
Varför lägger ni inte mer, krisen är inte över?
– Vi måste avvakta för att se hur vår ekonomi ser ut. Socialnämnden är ju ny nämnd från årsskiftet och vi har inte helt grepp över vår budget ännu.
Hur mycket skulle behövas?
– Det kan jag inte svara på. Fem miljoner extra är vad vi har i år utöver pengar för löneökningar för socialsekreterarna. Jag tror att det skulle behövas mer. Men vi har inte mer. Vi är i ett läge där 2014 visade ett kraftig underskott. Det spelar in. Vi måste vända Uppsala kommun och få ordning på ekonomin.
Hur ser du på Ivo:s kritik mot socialtjästen?
– Den är fullkomligt berättigad, säger Ilona Szatmari Waldau.
Mohamad Hassan (FP), andra vice ordförande i socialnämnden anser att de fem miljoner som de rödgröna skjuter till är ett steg i rätt riktning. Samtidigt säger han att pengar inte är avgörande.
– Vi hade också ambitionen att öka resurserna. Men enbart pengar löser inte alla problem. Om det vore så enkelt skull vi lösa det mesta. Ledarskapet har inte fungerat inom socialtjänsten. Det är en orsak till att vi har haft problem med personalomsättningen. När man har högre personalomsättning än genomsnittet bland andra kommuner så måste ledningen ta itu med det. Där har det brustit.
Det här har ju hänt under alliansens tid vid makten. Varför har ni inte gjort mer?
– Om man tittar på hela Sverige så har socialsekreterarna i de flesta kommuner fått det tuffare med fler ärenden och mer att göra. Vi utmärker oss inte särskilt. Många kommuner har det lika svårt.
Det är väl ingen anledning för att inte sätta in de åtgärder som krävs för en dräglig arbetssituation?
– Självklart ska vi ta åt oss av kritiken. Vi skulle ha varit mer uppmärksamma på problemen under vår tid vid makten och tagit signalerna mer på allvar och agerat tidigare när vi såg att chefsledet inte fungerade. Men som politiker kommer man ofta in sent i frågorna.
Hur vill du lösa krisen nu?
– Jag skulle bland annat vilja ha ett system liknande lektorerna inom skolan. På så sätt kan vi skapa utrymme för högre löner. Men vi kommer att presentera ett förslag för hur vi vill komma till rätta med problemen , säger Mohamad Hassan.