Busshållplats byggs om efter protester

Utformningen av en busshållplats på Råbyvägen har väckt protester. Nu görs busshållplatsen om till en kostnad av 4,6 miljoner kronor.

Christer Åkerlund säger att hastighetsdämpande åtgärder ska göra det säkrare för gående efter att busshållplatsen byggs om.

Christer Åkerlund säger att hastighetsdämpande åtgärder ska göra det säkrare för gående efter att busshållplatsen byggs om.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2020-09-03 11:30

– Syftet var att göra det säkrare för oskyddade trafikanter som korsar gatan. Men nu bygger vi om utifrån krav som blåljusaktörerna har haft, säger Christer Åkerlund, trafikingenjör vid Uppsala kommun.

Busshållplatsen stod klar 2016 och byggdes så att det bara var ett körfält i vardera riktningen. Problemet har varit att övrig trafik inte har kunnat passera när en buss stannat på hållplatsen, vilket har väckt starka reaktioner.

– De trafikmätningar vi gjort visar att väntetiden när en buss stannat vid hållplatsen i stora drag motsvarar när man får vänta vid rött ljus i en trafiksignal, säger Christer Åkerlund.

Diskussioner om platsen har förts i flera år. Till slut kom man fram till den lösning som nu byggs, och som innebär att busskuren flyttas bakåt, mot cykelbanan, och att det blir fyra körfält förbi busshållplatsen. Samtidigt byggs farthinder på den plats där flest människor korsar gatan, för att upprätthålla säkerheten för oskyddade trafikanter.

Ombyggnaden av busshållplatsen beräknas kosta 4,6 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 17,4 miljoner som ombyggnaden av själva gatan kostade mellan Torkelsgatan och Tycho Hedens väg..

– Jag tror det här blir en bra lösning för både trafiksäkerhet och framkomlighet, säger Christer Åkerlund.

Varför gjorde ni inte en sådan lösning redan från början?

– Fokus då var att prioritera säkerheten för oskyddade trafikanter. Det här var en typ av busshållplats som finns i många andra städer, säger Christer Åkerlund.

Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid Akademiska sjukhuset, säger att frågan diskuterats ända sedan busshållplatsen byggdes.

– Det här är en av huvudutryckningsvägarna i Uppsala, och där behöver vi ha hög tillgänglighet, säger han.

Hur ofta har ambulanser fastnat bakom bussen?

– Jag kan inte ge en siffra. Vi har inte registrerat traditionella avvikelser eftersom det har funnits en dialog med kommunen, säger Per Andersson.

Det här är heller inte den enda platsen där ambulanser fastnat i bilköer, enligt Per Andersson. En gata han nämner som ett problem är Strandbodgatan, mellan Fyrisån och Kungsgatan.

Att bygga bort trafikproppar som uppstår i rusningstid är dock svårt när konkurrensen om det tillgängliga utrymmet är stort.

– Vid högtrafik är det köer mer eller mindre på väldigt många platser i stan, säger Christer Åkerlund.

Karta: Råbyvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!