1.
Sju helvetes gluggar
Allt kommer bli nytt – kanske till och med namnet, enligt ägare Erik Bennbom.
– Vi skapar i princip en ny restaurang. Väggarna har flyttats och vi ersätter alla interiörer. Menyn kommer också helt bytas ut, säger han.
Men vad den nya menyn innehåller är inget han vill avslöja. I alla fall inte innan 4 mars då krogen öppnar igen.
– Vad jag kan säga är att konceptet kommer bli mer nischat på ett sätt unikt för Sverige.
2.
Magnussons
Fräschare lokaler och mjukare akustik är tanken bakom renoveringen av Magnussons. Dessutom ska väggarna målas om och baren bytas ut.
– Vi satsar på en klassisk uppfräschning bara. Gäster kommer känna igen sig i vårt gamla koncept, säger ägare Gabriel Karademir.
Den största förändringen gäller akustiken, där ett undertak som dämpar höga ljud har monterats in för att skapa trivsammare miljöer. Restaurangen planerar smygöppna den 2 februari.
3.
Oasia
Fiskspa, yoga och egengjord müsli är de nya inslagen som kommer finnas på Oasia när restaurangen öppnar den 11 februari.
– När det gäller menyn kommer vi behålla mycket, men lägga till några nya rätter från det japanska köket, säger ägare Linda Elfving Bovin.
Hon tillägger att även klubben kommer bli mer nischad mot det japanska.
– Det kommer märkas både i baren och på musiken. Och vi kommer projicera japansk film på väggarna.
4.
Rådhuset
Svenssons krogar satsar stort på en ny restaurang vid Stora torget. Men precis som vid tidigare krogsatsningar är vd David Åström mycket förtegen kring det nya konceptet.
– Det blir en överraskning. Det är en omfattande utbyggnad och renovering i ett vackert gammalt hus och restaurangen kommer sträcka sig över två plan i Rådhuset.
Han vill inte heller avslöja när krogen öppnar.
– Allt jag kan säga är att det blir någon gång under våren.
5.
Villa Anna
Villa Anna rivstartade året med stora förändringar. Nordiskt är det nya ledordet – och restaurangdelen har blivit nästan dubbelt så stor.
– Vi ser det som ett tillfälle att svara den efterfrågan som finns. Förut hade vi 20 sittplatser och då var det fullt flertalet dagar i veckan, med en väntelista på drygt två månader, säger Josefine Milton, vice vd, och berättar att det numer finns 34 sittplatser i restaurangen.
En ny pianolounge har blivit en slags förlängd matsal, men för enklare rätter och barhäng. Andra nyheter är att frukosten har utökats och att man på kvällen kan äta i en annan tappning än den ”klassiska” förrätt-huvudrätt-efterätt-formen och exempelvis ta in fler mellanrätter.En annan förändring är lunchkonceptet ”Fresh market” där fokus ligger på enkla råvaror i säsong med fokus på närproducerat och ekologiskt.
Kommer det fler nyheter under året?
– Definitivt, dels under våren men även senare under året, säger Josefine Milton.