Kriminalstatistiken är vansklig för den som få en bild av hur brottsligheten utvecklas. Ofta används siffror över antalet anmälda brott men det räcker till exempel att polisen kontrollerar fler rattfyllerister för att rattonykterheten ska se ut att öka utan att det kanske är så i verkligheten.
En mer rättvisande bild är de riksomfattande undersökningar från Brottsförebyggande rådet, Brå, då cirka 12 000 personer tillfrågas om de utsatts för brott under året.
Vad gäller exempelvis våld anger allt färre att de utsatts, vilket inte minst gäller unga män. 2005 svarade drygt var tionde man mellan 16 och 24 år att han blivit misshandlad. 2014 hade bara var tjugonde man i samma åldersgrupp drabbats av våld, enligt egna uppgifter.
För såväl personrån som sexualbrott håller sig siffrorna i de här Brå-undersökningarna på en ganska jämn nivå.
Vad gäller bedrägerier däremot är det fler på senare år som svarar att de drabbats. Ökningen brukar tillskrivas nätbaserade bedrägerier.
Tar man en titt på anmälningsstatistiken finns en trend som tydligt sticker ut. Det gäller våld i offentlig miljö där brottsoffer och gärningsman är obekanta med varandra.Sedan 2010 har antalet anmälningar i Uppsala för den brottstypen sjunkit med 43 procent och i riket som helhet är minskningen 28 procent. Till stor del handlar det om krogvåld. Bland förklaringarna finns att ungdomar dricker allt mindre alkohol.
Under ett år anmäls cirka 50 000 brott i Uppsala län. Sedan 2011 har antal anmälda brott per invånare i länet minskat med knappt 3 procent.LÄS MER: Resecentrum Uppsalas mest brottsdrabbade plats