Krönika: Ett mäktigt mål

Uppsala2007-01-25 18:12
"Äntligen" är ordet rättens ordförande Sten Falkner använder när han öppnar den stora människosmugglingsrättegången i Uppsala tingsrätt på torsdagsmorgonen. Och det är inte svårt att förstå vad han syftar på. Tillslaget mot de misstänkta människosmugglarna gjordes i maj förra året och sedan dess har det hållits omhäktningsförhandlingar i tingsrätten på löpande band. Fyra av de sex män som nu har bänkat sig i salen tillsammans med sina advokater har kommit hit i handbojor, direkt från häktet.

PÅ YTAN MELLAN RÄTTEN, de tilltalade och åklagarna ser det ut att pågå en prylmarknad. På uppställda bord ligger drivor med beslagtagna pass, visum, ambassadsintyg och andra handlingar utspridda. Det är för att rätten ska få en tydligare bild av vad det handlar om förklarar åklagaren Magnus Berggren senare.
Och det kan behövas. Människosmugglarmålet är inget dussinmål, utan ett mycket, mycket större mål än så. Den stämningsansökan som åklagaren har lämnat in till rätten, som i normala fall är på en eller ett par sidor, är nu 94 sidor lång. Samma stämningsansökan brukar i vanliga fall ta högst ett par minuter för åklagaren att läsa upp. Denna gång räcker inte ens hela torsdagen.

MAGNUS BERGGREN ANSER att de sex männen tillsammans har ingått i ett nätverk som organiserat och förberett smuggling av människor från Irak och nordöstra Afrika till Sverige och andra EU-länder. Men för var och en har han också en lång rad enskilda brottsanklagelser att läsa upp. Och för varje punkt han tar upp vill rätten ha besked om vilka brott det rör sig om. Är det grov människosmuggling, organiserande av människosmuggling eller förberedelse eller försök till grov människosmuggling? Eller rör det sig om grov urkundsförfalskning? Inte helt lätt att bena upp visar det sig. Man kan i det här målet aldrig bara se ett enskilt moment för sig utan man måste se helheten, menar Magnus Berggren.
De flesta anklagelserna förnekas från försvararhåll. Vissa erkännanden har dock gjorts från flera av männen. Den 53-åring som anklagas för flest brott erkänner att han mot pengar hjälpt en irakisk kvinna och hennes dotter att komma hit 2001, men han liksom de övriga nekar till att de sex skulle ha ingått i något nätverk.

FÖR ALLA INBLANDADE väntar nu en lång vår: 37 rättegångsdagar fram till 20 april. Men på torsdagen fanns ändå just känslan av "äntligen". Uppsalaadvokaten Bengt-Göran Hugosson försvarar en 40-årig man från Hässelby som mot sitt nekande har suttit häktad i över åtta månader. Han menar att det är den tiden som varit psykiskt påfrestande för hans klient och inte de kommande rättegångsmånaderna. För nu händer det ju ändå något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om