Varje budget har vinnare och förlorare. I den budget som den rödgröna kommunledningen presenterade på torsdagen blir det särskilt tydligt. Skolan får över 300 miljoner kronor extra. Medan äldre och funktionshindrade i praktiken får mindre pengar.
LÄS MER: Skolan vinnare i rödgrön budget
Kostnaderna för omsorgen har länge varit höga och under en räcka av år har kraven på effektiviseringar duggat tätt. De senaste åren har bland annat behovet av hemtjänst nagelfarits och så sent som i onsdags belyste UNT neddragningarna av extra stöd inom skolan till just funktionshindrade. Marlene Burwick (S) som har politiskt ansvar för kommunens ekonomi säger att besparingarna har gått så bra så att de politiska nämnder som håller i pengarna klarar sig, trots att de äldre blir fler.
Skolan är i en liknande situation; stora underskott och fler elever - ändå får de mer pengar.
Men det är klart. Skolan är ett av politikens viktigaste slagfält. Den som vinner skolan, vinner kanske också nästa val, så det gäller att positionera sig.
Oppositionen har inte varit sen att reagera. Kommunalråden Stefan Hanna (C), Jonas Segersam (KD) och Mohamad Hassan (L) anser att hela budgeten bygger på låga räntor, skattehöjningar och bidrag från staten. "Ickesatsningarna" inom omsorgen oroar, säger de. Hassan anser att skolsatsningen bara kommer från ökade ersättningar för fler elever. Segersam att de rödgröna av ideologiska skäl inte anlitar privata utförare som kan göra jobbet billigare.
Ekonomi och budget i balans har stått i fokus för de rödgröna sedan de tog över makten i valet 2014. Trots ökade statsbidrag så har Marlene Burwick tvingats ta fram de hårda nyporna. Ett problem är att Uppsala länge har haft en högre kostnadsutveckling än jämförbara kommuner. De sjönk visserligen strax innan alliansen lämnade över makten, men sedan sköt siffrorna i höjden igen. "Svag styrning", skanderade herrarna i alliansen. Nu ser det ut som om Burwicks rödgröna politik ändå kan ge resultat. Med ett budgetöverskott på 257 miljoner kronor så kommer Uppsala att klara det hägrande målet om god ekonomiskt hushållning, och slippa den annars obligatoriska kritiken från kommunens revisorer.
Om det lyckas återstår att se - viljorna är många i de rödgrönas lag; de vill se en extra satsning på lärarlöner, mer pengar till bättre skolmat, minskade barngrupper, fler skol- och förskoleplatser, mer insatser mot social oro för kvinnofrid och hemlösa. Heltid som norm, landsbygdsutveckling, klimatomställning, bilpooler, ökat bostadsbyggande och ett kunskapsstråk som ska binda ihop den nya Södra staden med universiteten och city - kanske genom en spårväg. Lägg till det en vision om 70 000 nya jobb fram till 2050.
Allt kostar pengar och mycket kan hända. Gör regeringen verklighet av hotet att minska kommunernas bidrag till nyanlända kan Uppsalas storstilade skolsatsning vara grusad. Om budgetvisionen ska räcka ända fram så måste nog Marlene Burwick fortsätta hålla hårt i pengarna.