Kronparken blir nytt reservat

Kronparkens urgamla tallar ska skyddas när Uppsala växer. Men kompisarna på Ulleråker fälls då stadsdelen byggs ut.

Skydd. Den gamla tallskogen behöver ett långsiktigt skydd, anser kommunledningen.

Skydd. Den gamla tallskogen behöver ett långsiktigt skydd, anser kommunledningen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-07-08 22:00

Videon är inte längre tillgänglig

I dag är Kronparken ett område unik natur som präglas av gammal tallskog som i vissa fall är över 300 år. Här finns ett av de tätaste bestånden av grov tallskog i Sverige. Kronparken var tidigare ett område för kunglig jakt och fredades i slutet av 1700-talet av kung Gustav III. Nu ska Uppsala kommun gå vidare och ge området status som naturreservat.

– Det blir i augusti, säger Maria Gardfjell kommunalråd för (MP) när hon banar väg genom det regnvåta gräset.

Målet är reservatets och Upplands största tall som står en bit in i området. Den mäter över 4,7 meter runt om och beräknas vara över 350 år gammal.

– I dag är det här ett friluftsområde utan skydd. Vi vill spara det för att det inte finns andra områden med så tät och gammal tallskog som här. Mångfalden av andra växter och djur är också stor. Här finns bland annat Upplands landskapsinsekt cinnoberbaggen, säger Maria Gardfjell.

Området som ska skyddas ligger på båda sidor om Dag Hammarskjölds väg. De planerade nybyggena i Rosendal kommer att ligga kant i kant med reservatet. På andra sidan gränsar det mot Ångströmlab.

SE TV-INSLAGET: Här kramar kommunalrådet trädet

– När vi förtätar staden och bygger ut så kraftigt som vi gör i Rosendal och Ulleråkerområdet så är det viktigt att långsiktigt freda den värdefulla natur som finns i områdena. Liknande tallar står också på Ulleråkerområdet. Dom kommer inte att kunna behållas när stadsdelen byggs ut. Därför är det viktigt att de här blir kvar. När man tog fram planen för Rosendalsområdet fanns vissa som ansåg att man kunde bygga här, säger Maria Gardfjell.

Tanken är att de nya innevånarna ska kunna nyttja området för rekreation. I och med att området tidigare har varit militärt är det inte så känsligt.

– Nej. Jag trordet bara är bra att människor vistas här. Här har militären tidigare kört med bandvagnar. Ska det kunna behålla sin karaktär så måste vi sköta om det, släppa upp nya tallplantor och fälla skog som konkurrerar med tallarna. Ett samarbete med Biotopia och naturskolan skulle vara bra. Kanske måste vi också sätta upp ett bullerplank mot Dan Hammarskjölds väg så att ljudet från bilarna dämpas. Fågelsången hörs bättre då, säger Maria Gardfjell.

Kronparken är bara ett av flera stora naturskyddsprojekt som den nya rödgröna majoriteten startat. Ett annat är Hammarskog friluftsområde och Årike Fyris.

– Kronparken och Hammarskog räknar vi med ska vara skyddade under nästa år. Årike Fyris jobbar vi med. Där äger ju SLU marken, säger Maria Gardfjell.

Fakta Viktigt område för försvaret

1773 Gustav III förklarade Kronparken fredad. Den blev därmed det första statligt skyddade naturområde i Sverige.

1863 högg militären, som använt området för övning sedan 1600-talet, ner delar av Kronparkens äldsta tallbestånd för att göra plats för en skjutbana.

1982: Militären lämnar Kronparken. Sedan dess är det kommunen som sköter området.

Här finns den helsvarta hackspetten, skogsduva och rödstjärt.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om