Kunglig glans på SLU:s firande

Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria förgyllde SLU:s temadag för att fira att det i år är 50 år sedan miljöövervakningen i svenska sötvatten startade.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2015-05-11 11:23

Videon är inte längre tillgänglig

Strax före klockan tio på måndagsförmiddagen svängde ett par svarta bilar i det övre prissegmentet in på planen framför byggnaden där SLU:s aula är inrymd. Kungen och kronprinsessan steg ur och möttes av landshövding Peter Egardt och SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse.

Till ljudet av smattrande presskameror intog de sina platser på första raden i aulan och inväntade rektor Lisa Sennerby Forsses inledningsanförande. Det blev startskottet för den temadag som SLU i dag arrangerar för att fira och uppmärksamma att det är 50 år sedan den svenska miljöövervakningen i svenska sötvatten startade.

När övervakningen inleddes i mitten på 60-talet låg fokus på Mälaren och de största flodmynningarna. Under de decennier som gått har övervakningen succesivt utökats.

Enigt SLU saknar kontinuiteten motstycke om man jämför med andra länder.

– Vår uppgift är att samla in fakta och ge underlag till beslutsfattarna, säger Göran Ståhl, vice rektor med ansvar för fortlöpande miljöanalys.

Han berättar att det, inte helt förvånande, finns många hot mot de svenska sötvattnen. Ett sådant är förekomsten av så kallade invasiva arter, det vill säga främmande arter som av olika anledningar tagit sig in i svenska ekosystem och väl där kan orsaka skada.

Bland dessa arter finns en för svenska förhållanden ny stormussla, den kinesiska dammusslan, som kan ha spridits hit i samband med utsättning av karp. En annan, mer känd art, är signalkräftan.

– Att kungen och kronprinsessan deltar på vår temadag hänger förstås ihop med deras miljöintresse. Dessutom är ju kungen hedersdoktor vid SLU, säger Göran Ståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om