Kungsgatan nu rörigare än någonsin

Stillastående köer, försenade bussar, stängda trottoarer, gropiga körfält och flyttade hållplatser - allt det och mer därtill erbjuds nu på en kort sträcka längs Kungsgatan i centrala Uppsala. Och stans nyaste gata intill har knappast blivit någon succé.

Tjockt över allt. Så är det på Kungsgatan just nu.

Tjockt över allt. Så är det på Kungsgatan just nu.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-10-02 22:00
På nyöppnade Stationsgatan mellan Storgatan och Strandbodgatan färdas spridda fordon, medan trafiken sniglar fram mellan byggmaskinerna på parallellgatan Kungsgatan. En förklaring är avstängningen av Strandbodgatan, som för många innebär att Stationsgatan inte är ett reellt alternativ. Men kommunens trafikplanerare är ändå förvånade över att så få använder den nya förbindelsen.
På Kungsgatan har de stora ombyggnaderna förvandlat körfält och trottoarer till en hinderbana där bussar, bilar, arbetare, maskiner, fotgängare och cyklister i rusningstid kämpar om utrymmet. För funktionshindrade är gyttret gissningsvis en mardröm.
Storbygget Resecentrum innebär att nya busshållplatser byggs och en trottoar breddas. Samtidigt är ett körfält uppgrävt för byte av Vattenfalls ledningar.

Förseningar har gjort att flera projekt pågår samtidigt.
Som kronan på verket flyttades alla stadsbussar från Dragarbrunnsgatan till Kungsgatan för en dryg månad sedan. Det särskilda bussfältet norrut har tillfälligt försvunnit, men antalet bussar mer än fördubblats i ett slag.
- Utanför mitt fönster på Kungsgatan passerade förut 28 bussar norrut per timme i maxtrafik, nu är de 70. För bussarna norrut har det varit ett bekymmer ända sedan trafiken flyttade från Dragarbrunnsgatan, säger trafikplanerare Bomek Mierkowski på Upplands Lokaltrafik (UL).
Men inte alla tycker att läget är enbart dystert. Kommunens projektledare för Resecentrum-bygget, Victor Sjöberg, påminner om att minnet är kort:
- Hur såg det ut förut? Det har färdats upp till 16 000 bilar per dygn på Kungsgatan, nu är det nere i kanske några tusental. Visst är det fortfarande besvärligt men det finns goda chanser till en förbättring ganska snart.

15 oktober ska ett busskörfält norrut stå färdigt. Förhoppningen är att det löser upp de värsta propparna och förseningarna. Bara på sträckan från bussterminalen till Vaksalagatan kan bussarna bli tio minuter sena. För att hålla tiden någorlunda tar förarna till nödlösningar, som att åka norrut på Stadshusgatan eller gira in på Dragarbrunnsgatan förbi den värsta Kungsgate-proppen.
- Halvanarki, men vad ska de göra, säger en trafikplanerare.
Alla är inte övertygade om att det blir så mycket bättre i mitten av månaden. Byggarbetena på Kungsgatan flyttar norrut och hamnar i den kritiska korsningen med Vaksalagatan, med över 200 bussar per timme i maxtrafik.

På Gamla Uppsala Buss, som svarar för bussar och förare, ser vd Claes-Göran Alm inga tecken på snabba förbättringar. Han är inte ensam om att oroas över att oskyddade trafikanter ska råka ut för olyckor. Själv var han en hårsmån från att få en bussbackspegel i nacken när han trängdes på Kungsgatan häromdagen. Han tycker omläggningen av busstrafiken skulle avvaktat tills de stora gatuarbetena var färdiga.
På UL hänvisar man till ett löfte om att ombyggnaderna skulle varit klara till flytten. Och från Resecentrumprojektet hävdas att Dragarbrunnsgatan egentligen borde varit öppnad för trafik hela vägen till Strandbodgatan vid det här laget, vilket hade avlastat Kungsgatan på biltrafik. Samtidigt fortsätter hinderloppet, i sakta mak.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om