På söndagen bjöd Uppsalas museer på fri entré och skräddarsydda visningar. I Botaniska trädgårdens tropiska växthus ger Lotta Saetre, biolog och informatör, en specialvisning med fokus på ljus.
I den tropiska regnskogen är klimatet gynnsamt för många växter. Och här gäller det att hitta ett sätt att nå fram till ljuset när det blir trångt.
– Det finns olika strategier. En del träd växer sig väldigt höga för att nå upp till solljuset. Andra växter har större blad för att fånga mer ljus. Då gäller det att bladen inte blir för tunga när det regnar mycket. Därför är de ofta flikiga så att vattnet rinner av dem. Flera växter har blad med en struktur som gör att vattnet stöts bort. Det har man försökt efterlikna till exempel på flygplan, säger Lotta Saetre.
I öknen är det tvärtom ont om vatten. Och det gäller för växterna att skydda sig mot solljuset så att de inte förlorar för mycket vatten eller överhettas.
– På den här kaktusen där taggarna sitter tätt kan det skilja 10–11 grader utanför respektive innanför taggarna, säger Lotta Saetre.
Paret Sebastian Svanström och Lidia Moyano är två av dem som följde visningen.
– Det var intressant att höra att ökenväxterna kan ha ett rotsystem som är mer än dubbelt så stort som det som växer ovan jord, säger Lidia Moyano.
På Biotopia är temat rovdjur. Här berättar Maria Brandt hur man kan skilja på vargspår och hundspår ute i skogen.
– Storleken är en sak. Men det finns också stora hundar. Och då måste man gå på beteendet. Och erfarna vargspårare kan behöva följa spåret i flera mil för att vara säker på om det är en hund eller varg, säger Maria Brandt, naturvägledare på Biotopia.
De tecken man får gå på är hur de rör sig. Vargar springer ofta mycket mer målmedvetet, medan hundar stannar upp och nosar omkring. Är det ett hundspår man följer stöter man också förr eller senare på ett människospår.
– Men det kan vara knepigt. Människan kan ju ha passerat samma plats vid ett annat tillfälle, säger Maria Brandt.
De som vill kan få göra egna spårstämplar av varg, lodjur, järv eller björn.
– Ska man göra ett björnspår får man lägga till klorna själv sen. De är precis lika tjocka som en blyertspenna, säger Maria Brandt.