Kväveoxid spårar barnastma

Mätning av halten av kväveoxid i utandningsluften fungerar betydligt bättre än sedvanligt utblåsningstest för att upptäcka astma hos barn. Det framgår av en studie bland elever vid nio högstadieskolor i Uppsala, som publiceras i det nya numret av facktidskriften Allergy.

Uppsala2005-03-07 00:01
— I synnerhet när det gäller att upptäckt lindriga fall av astma bland barn var mätning av kväveoxid vida överlägsen gängse metod att mäta luftvägsmotståndet med så kallad spirometri, säger docent Lennart Nordvall vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.
Han är en av de ansvariga för studien som omfattat nära 1 000 13- och 14-åriga flickor och pojkar.
Alla besvarade en omfattande enkät med frågor om olika luftvägs- och allergisymptom. Dessutom genomgick de två test. Det ena mäter halten av kväveoxid i utandningsluften. Det andra, spirometrin, mäter hur mycket luft en person klarar att andas ut under en sekund.
— Om halten av kväveoxid i utandningsluften är förhöjd är det ett tecken på att luftvägarna är inflammerade. Ett lågt värde på spirometrin däremot kan ha många olika orsaker, förklarar Lennart Nordvall.
Av enkätsvaren framgår att symptom på astma- och allergi är vanliga bland barn i nedre tonåren. Ungefär var sjunde elev hade haft för astma typiska symptom som pip- och väsningar i bröstet. Ännu fler hade besvärats av allergisk hösnuva, ofta i kombination med kliande och rinnande ögon.
— När vi undersökte vilka som rapporterat sådana symptom fann vi att de förekom nästan bara bland de elever som hade förhöjda halter av kväveoxid i utandningsluften. Däremot såg vi bara svaga samband mellan resultaten vid spirometrin och astma eller andra allergiska besvär, säger Lennart Nordvall.
Allra starkast var sambandet mellan astmasymptom och förhöjd halt av kväveoxid i utandningsluften. Men även vid hösnuva var kväveoxidhalten förhöjd, om än inte lika mycket.
Av de 611 elever som inte rapporterade några astmasymptom alls hade 43 ändå förhöjda halter av kväveoxid i utandningsluften.
— Mycket talar för att även de i många fall hade astma, fastän den för sjukdomen typiska inflammationen i luftvägarna ännu inte givit några påtagliga symptom, säger Lennart Nordvall.
Han tror att den nya metoden att mäta kväveoxid i utandningsluften kan bli ett värdefullt hjälpmedel för att kartlägga förekomsten av astma bland barn.
— Metoden är redan betydelsefull i klinisk praxis som ett komplement för att bedöma astma, säger Lennart Nordvall.
Det finns ett stort antal ungdomar som har mycket lindrig astma, men förhöjda halter av kväveoxid.
— Men det är inte alls säkert att alla behöver behandlas med astmamediciner. I dag vet vi faktiskt inte hur lindrig astma brukar utvecklas utan någon behandling alls. Det är viktigt att ta reda på detta. Det är ju bara om sjukdomen brukar förvärras som man kan tänkas vinna genom tidig behandling, säger Lennart Nordvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om