Kvinnor som för – en känslig fråga

Uppsalabon Sofia Kontos tänkte anmäla sig till en foxtrotkurs hos Uppsala Bugg & Swing Society (UBSS). Problemet var bara att hon ville gå emot konventionen – hon ville lära sig föra och inte följa.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Uppsala2015-11-17 21:33

Sofia Kontos har tidigare deltagit i flera danskurser hos andra arrangörer i Uppsala. Då har man redan i sin anmälan kunnat ange om man vill gå som förare eller följare. Men hos UBSS gick inte det. Därför mejlade hon klubben och frågade om anledningen.

Svaret blev att det inte går "att anmäla sig till 'fel' roll i UBSS system eftersom förare/följare baseras på kön". Sofia Kontos berättade om detta på sin Facebooksida, och det blev startskottet på en infekterad diskussion i sociala medier där många reagerade med bestörtning på UBSS inställning.

"Sexistisk och homofobisk. Vad ska homosexuella par göra? Får de dansa tillsammans? Och hur vet de ditt kön? Från namnet?", lyder en kommentar. "Oerhört förlegat sätt att se på det. Det ska väl ändå inte spela någon roll vilket kön personen har som en dansar med", lyder en annan.

Håkan Thorsell, kursansvarig på UBSS och medlem i föreningen sedan 1985, säger till UNT att önskemål liknande Sofia Kontos har dykt upp ett fåtal gånger de senaste tio åren. Enligt honom har man då kunnat lösa det hela på plats i kurslokalen. En kvinna som vill lära sig förarens steg frågar helt enkelt kursledaren som kollar med övriga i gruppen, och så brukar "problemet" vara löst.

– Fast alla vill inte dansa med en person av samma kön, det måste man också respektera. Enligt min erfarenhet är det fler kvinnor än män som kan tänka sig att bugga enkönat på kurserna, säger han.

Håkan Thorsell berättar att klubben från och med nästa termin kommer att erbjuda en nybörjarkurs i bugg där män och kvinnor kan välja fritt om de vill gå som förare eller följare. Att det blir jämna par är det enda som är viktigt i denna kurs. Om det blir exempelvis tolv kvinnor och åtta män spelar ingen roll.

Kurserna i foxtrot lockar betydligt färre deltagare, och där är det ännu inte klart om det blir en kurs med samma upplägg som den nyinrättade buggkursen. En traditionell nybörjarkurs blir det under alla omständigheter, enligt Håkan Thorsell.

Han uppskattar att det handlar om ett halvdussin kvinnor av totalt närmare 1 500 medlemmar som lyft "genusfrågan". Inga män har haft synpunkter.

– Men det är ändå viktigt för föreningen. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, säger Håkan Thorsell och berättar att han bjudit in Sofia Kontos och ytterligare några personer som har åsikter i frågan till ett möte inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om