Kyrkan jobbar mot sexbrott

Tidigare talades det inte om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan. I dag är medvetenheten en helt annat. Det säger Inger Lise Olsen som arbetar med jämställdhetsfrågor inom kyrkan.

Uppsala2014-11-14 16:21

Videon är inte längre tillgänglig

Under torsdagen häktades en präst i Uppsala län misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen förnekar våldtäkt med har erkänt sexuellt utnyttjande av barn.

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, har betecknat ärendet som det svåraste fall av övergrepp man haft i stiftet. Uppsalapolisen ville under fredagen inte lämna några ytterligare uppgifter om ärendet.

Hur vanligt är det då att en präst i Svenska kyrkan gör sig skyldig till sexuellt otillåtna handlingar mot barn eller unga? Enligt Inger Lise Olsen som jobbar med bland annat genusfrågor inom Svenska kyrkan, uppdagas några sådana ärenden per år.

– Mellan år 2000 och 2010 hade vi 69 fall av präster och annan vigd personal som anmäldes för sexuella överskridanden. I de flesta fall utgjordes brottsoffren av vuxna. Det handlar om allt från obehagligt språkbruk i tjänsten till köp av sexuella tjänster och sexuella övergrepp.

Är problemet ökande eller minskande?

– Jag har inte intryck av att det blir vanligare med sexuella gränsöverskridande inom kyrkan, i alla fall blir inte anmälningarna fler.

– När vi började jobba med de här frågorna 1998 kallade vi arbetet att bryta tystnaden och ämnet upplevdes då som tabubelagt. 2005 tog vi fram riktlinjer för hur vi ska hantera detta och med tydliga regler har öppenheten och medvetenheten ökat betydligt, säger Inger Lise Olsen.

Hon betonar att det råder nolltolerans mot sexuellt oönskade handlingar och om barn och unga drabbas gör kyrkan alltid en polisanmälan.

Många präster arbetar med konfirmander som befinner sig i en känslig ålder och ofta kommer man varandra nära. Inger Lise Olsen uppger att det finns riktlinjer för hur prästerna ska arbeta i konfirmandgrupper och andra sammankomster för barn och unga.

– Sådana frågor diskuterar man noga under vidareutbildning och handledning av präster. En rekommendation är att man aldrig ska arbeta ensam med barn.

Frågan är var gränsen går mellan prästen och konfirmanden. Är det till exempel tillåtet att krama varandra?

– Vi säger inte att man inte får kramas men det finns goda och dåliga kramar. Man ska alltid fråga sig vems behov som uppfylls om man vill kramas. Om konfirmanden upplever att den vuxna är för nära är det alltid den personens upplevelse som är rätt.

Får en präst bli kompis med en konfirmand och börja umgås på fritiden?

– Det vore olämpligt. Att en ung människa blir kär i prästen är inget argument för otillåtna sexuella handlingar. Ansvaret för vad som sker ligger alltid på prästen.

Fakta Lagbrott kan ge avstängning

Svenska kyrkan får enligt lag begära att den som ska arbeta med barn visar upp ett utdrag ur kriminalregistret. Lagen är inte tvingande men enligt kyrkan följer de allra flesta församlingar den uppmaning som gått ut om att den arbetssökande ska uppvisa ett kriminalregisterutdrag.

En präst som beter sig olämpligt eller bryter mot lagen kan antingen stängas av från sin tjänst, ges en prövotid på tre år eller få en skriftlig erinran.

Inom den katolska kyrkan har det världen över uppdagats tusentals fall av sexuella övergrepp. Främst har det handlat om präster som förgripit sig på unga pojkar. I Sverige har det bara framkommit ett fåtal sådana ärenden inom katolska kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om