Kyrkan utreder övergrepp mot män
I 10 år har Svenska kyrkan jobbat systematiskt med att bemöta och förhindra sexuella trakasserier inom kyrkan. Nu ska man gör en särskild satsning på de män som utsatts för övergrepp som barn.
Bilden av "den goda fadersfamnen" kan väcka helt andra associationer än goda upplevelser för den som utsatts för sexuella övergrepp.
- Det handlar om att vi i kyrkan tar vårt ansvar, säger Lena Bohman.
Hon understryker att arbetet mot sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer måste fortsätta.
- Det finns nya utmaningar för oss som kyrka. En satsning som känns aktuell är utsatta män. Vi vet att det också finns män som utsatts för övergrepp som barn. Norska kyrkan, som kommit längre än oss, har inrättat en mottagning just för män som varit utsatta för övergrepp, säger Lena Bohman.
Det var år 1998 som Svenska kyrkan började sitt arbete med att förhindra och förebygga sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer, detta efter en kyrkomötesmotion 1996. I dag finns det två personer i varje stift, en man och en kvinna, som är knutna till arbetet.
- Deras uppgifter är att stötta utsatta personer, bidra till återkommande fortbildning, och ibland även hantera aktuella frågor som synts i media, och som väckt uppmärksamhet och diskussioner.
För kyrkan finns dessutom teologiska aspekter att väga in i arbetet.
- Det är viktigt för oss som kyrka att bearbeta begreppet förlåtelse. Kan man kräva att bli förlåten av sin omgivning? Och kan Gud förlåta det människor inte kan förlåta? Dessutom har offerbegreppet andra dimensioner inom kristen tro, vilket vi behöver reflektera kring.
Men arbetet handlar också om den dagliga verksamheten inom kyrkan:
- Vi måste reflektera över hur vi talar, vilka attityder vi har, hur det ser ut på läger och i samband med konfirmandarbetet.
Hur kommer det sig att kyrkan har hamnat i ett läge där man måste ägna tid åt att motarbeta sextrakasserier inom de egna leden?
- Naturligtvis finns det större förväntningar på den som arbetar inom kyrkan. Men kyrkan är en del av samhället i stort och det är alldeles vanliga människor, som arbetar och deltar i verksamheten - med sina goda förmågor och sina brister. Därför måste vi ta vårt ansvar genom att stötta de som varit utsatta.
Fotnot: Det finns i dag ingen statistik över antalet fall av sexuella övergrepp och trakasserier inom Svenska kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!