Kyrkbänkar hamnade i domstol

Efter en fyraårig strid får några bänkar i Skuttunge kyrka flyttas för att ge mer plats åt besökarna. Länsstyrelsen satte sig emot men en domstol har slitit tvisten.

Omstridda bänkar. Kyrkoherden Mats Thurfjell och andra gudstjänstbesökare i Skuttunge kyrka får nu mer utrymme när de dricker kyrkkaffe.

Omstridda bänkar. Kyrkoherden Mats Thurfjell och andra gudstjänstbesökare i Skuttunge kyrka får nu mer utrymme när de dricker kyrkkaffe.

Foto: Felicia Andreasson

Uppsala2017-04-12 22:38

Under lång tid har Svenska kyrkan begärt att få ta bort samt flytta några bänkar i kyrkorummet i Skuttunge kyrka ett par mil norr om Uppsala. Syftet var att skapa större utrymme i och efter gudstjänsterna, till exempel för barnverksamhet eller för att dricka kyrkkaffe tillsammans. Det befintliga utrymmet hade plats för 15–17 personer men ytan räckte inte till.

Kyrkan hade ingen egen samlingslokal utan fick lägga ut pengar på att hyra in sig i en bygdegård bland annat när man drack kyrkkaffe. Det ledde i sin tur till att man tappade besökare under promenaderna från kyrkan till bygdegården efter gudstjänsterna.

Visserligen var det inte omöjligt att servera kaffe i kyrkan men det blev trångt för besökarna. En reducering och ommöblering av kyrkbänkarna skulle även göra lokalerna mer tillgängliga för barn och funktionsnedsatta, argumenterade Svenska kyrkan.

2013 vände sig kyrkan till länsstyrelsen och bad om tillstånd att få placera kvarvarande bänkar i en hästskoform på båda sidor om mittgången i Skuttunge kyrka.

Kyrkobyggnader som är uppförda före 1940 får enligt kulturmiljölagen inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd. Länsstyrelsen konstaterade att Skuttunge kyrka har en välbevarad bänkinredning från 1906 och att det är en av få kvarvarande från den tiden. Därmed skulle det till starka skäl för en ommöblering.

Myndigheten ansåg att det fanns plats för kyrkkaffe utan att flytta bänkar samt att åtgärden inte skulle gynna funktionsnedsatta särskilt mycket.

Under åren har länsstyrelsen besökt kyrkan fyra gånger för att bilda sig en uppfattning. 2015 kom myndigheten fram till att de motiveringar som Svenska kyrkan framförde vägde lättare än de negativa följderna för de kulturhistoriska värdena. Därmed avslog länsstyrelsen Svenska kyrkans tillståndsansökan.

Avslaget överklagades till förvaltningsrätten som nyligen kom med sin dom. Rätten menar att kyrkorummet kan bli mer funktionsdugligt om bänkarna flyttas.

Å ena sidan har kyrkans bänkinredning ett kulturhistoriskt värde, å andra sidan har utformningen tillkommit vid en renovering 1906 och utgör alltså inte original.

Den begärda förändringen innebär enbart en flytt av bänkarna och den tidigare utformningen går alltså att återskapa vid behov.

Domstolen fastställer att bänkarna i Skuttunge kyrka får omplaceras.

Mats Thurfjell, kyrkoherde i Björklinge, Skuttunge och Viksta församlingar, är nöjd med ärendets utgång.

– Kyrkan ska inte vara ett museum utan ett rum för människor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om