– De ungdomarna försöker vi hjälpa genom motivering till studier eller arbete. Men det är inget lätt uppdrag, eftersom det finns en anledning till att flera av dem tidigare har avbrutit sina gymnasiestudier. Mår man inte riktigt bra så är det inte lätt, säger Jan-Eric Nyström, chef för Arbetsförmedlingen i Uppsala.
Mitt i alla dystra framtidsscenarion så är arbetslösheten i vårt län just nu lägre än vid samma tid förra året. Uppsala län har totalt sett fortfarande de lägsta arbetslöshetssiffrorna i landet och ungdomsarbetslösheten följer samma trend.
– Arbetslösheten i Uppsala län sjönk till 6,0 procent i november, från 6,7 procent för ett år sedan. Det råder dock stora variationer mellan kommunerna i länet. I Knivsta och Håbo är arbetslösheten lägst, säger Jan-Eric Nyström.
Bakgrunden till att Knivsta och Håbo klarar sig bäst är närheten till många arbetsplatser. Det är också utbildningsnivån på befolkningen och variationen av många olika branscher som gör att länet totalt sett klarar sig så bra. Arbetslösheten för ungdomar som är 18–24 år är högst i Älvkarleby. Där ligger ungdomsarbetslösheten på hela 30 procent, medan den i Håbo är sju procent.
– Men generellt har ungdomsarbetslösheten sjunkit i länet. De ungdomar som klarar sig bäst är unga som har bra utbildning, säger Jan-Eric Nyström.
Samtidigt har en grupp unga som varit arbetslösa under riktigt långa perioder i ett sträck, minst 24 månader, blivit fler.
– De mest drabbade är ofta personer som saknar gymnasieutbildning, men många av dessa personer har också varit sjukskrivna i perioder, säger Jan-Eric Nyström.
Gör ni något för de här ungdomarna?
– Ja, tyvärr är det en del som varken orkat med skola eller att söka arbeten på grund av sin ohälsa. Men det man satsar på är att försöka motivera de unga att börja studera igen. För det är mycket viktigt att skaffa sig en grundplattform, säger Jan-Eric Nyström.
Arbetsförmedlingen har även ett uppdrag från regeringen, att se till att unga kommer ut i utbildning.
– Vi har ett samarbete med folkhögskolorna i länet och det samarbetet kommer att intensifieras under 2012. Sedan försöker vi hela tiden också att samarbeta med kommunerna och deras vuxenutbildningar.
Arbetspraktik och provanställningar på olika arbetsplatser är annat som Arbetsförmedlingen förmedlar.
– Det finns en del lönesubventioner. Dessa subventioner gör så att arbetsgivarna hellre tar emot ungdomar, samtidigt som unga kan få in en värdefull första fot på arbetsmarknaden. För med arbetslivserfarenhet är det alltid lättare att få ett jobb, säger Jan-Eric Nyström.