Låg beläggning vid boende för missbrukare

En tredjedel av platserna vid kommunens boende i Librobäck för hemlösa missbrukare står för närvarande tomma. Under boendets fem första månader i drift utnyttjades i genomsnitt endast runt hälften av de 30 platserna.

Uppsala2004-09-02 00:00
— Det är tråkigt att beläggningen inte är högre när orsaken omöjligt kan vara att det råder brist på missbrukare som saknar boende, säger Rosemarie Rask, som är ansvarig vid boendet.
Hon tror att orsaken till den låga beläggningen främst är brist på uppsökande insatser som en följd av knappa resurser inom socialtjänsten.
— De här individerna söker sällan själva hjälp, utan sitter utslagna på någon bänk eller så. Samtidigt har socialsekreterare och annan personal inte längre tid för uppsökande arbete, säger Rosemarie Rask, som däremot inte tror att besparingskraven har resulterat i striktare bedömningar i samband med att boende ska beviljas.
— Några sådan signaler har vi åtminstone inte fått från de missbrukare som vi har kontakt med, säger hon.

Flera års utredning
Det var efter flera års utredning kom Uppsala kommuns eget boende för hemlösa med missbruksproblem drog i gång i mitten av december 2003 i industriområdet Librobäck i nordvästra Uppsala. Boendet är ett så kallat trestegsboende. Av 30 platser är tio avsedda för personer som fortfarande missbrukar. Steg 2 och 3 kräver däremot drogfrihet.
Sedan starten fram till och med april månad har beläggningen i genomsnitt legat på 54 procent. I juni var beläggningen däremot uppe på 81 procent. Men för närvarande står hela sex av tio platser på steg 1 tomma. Av boendets 30 platser utnyttjas 20.
Mary Nilsson, chef för kommunens individ- och familjeomsorg, anser att det är beklagligt att beläggningen inte är högre.

"Mysterium"
- Det är något av ett mysterium. Vi vet ju att behovet finns. Kanske har man inte lyckats fånga upp de här individerna, säger hon.
Det nya avtal för boendet som ska gälla till och med sista december 2004 har nu även skapat oenighet. Nämnden för vuxna med funktionshinder vill införa ett tak som innebär att individ- och familjeomsorgen inte kan debitera distriktsnämnderna mer än lite drygt 5, 2 miljoner kronor under perioden. Mary Nilsson anser att detta omöjligt kan accepteras.
- Om beläggningen hamnar på en högre nivå når vi det taket redan i november. Sedan skulle vi alltså antingen tvingas ta in boende utan att ta betalt eller införa ett intagningsstopp, säger hon.
Roger Jo Linder, chef för kontoret för vuxna med funktionshinder, säger att taket införts i syfte att förhindra alltför höga kostnader för distriktsnämnderna. Han påpekar att den genomsnittliga beläggningen måste hamna på en mycket hög nivå om taket ska överskridas.
Att beläggningen under längre perioder varit låg vid boendet sedan starten ser han inte som ett problem.
— Det kan ta lite tid att etablera ett sådant här boende, säger han.

FAKTA-Trestegsboende


För att få en plats på Librobäck krävs en placering genom socialtjänsten. Boendet är ett så kallat trestegsboende, vilket innebär att den som upphör med sitt missbruk kan "avancera". Av boendets 30 platser är tio mycket enkla rum med gemensam dusch i korridoren. Här tolereras att man är påverkad av alkohol och narkotika. Den som vill vidare till någon av de tio platserna på steg två, vilket innebär rum med egen toalett och pentry, måste däremot vara drogfri. Detsamma gäller för de tio platserna på steg tre, där man får en egen lägenhet. Drogtester genomförs regelbundet med hjälp av urin- och utandningsprov. Vid boendet finns personal dygnet runt. Dygnskostnaden, som betalas av distriktsnämnderna, är 1 450 kronor för steg 1, 900 kronor för steg 2 samt 700 kronor för steg 3.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om