Låg död utan att upptäckas

En missbrukare på Uppsala kommuns trestegsboende i Librobäck låg död på sitt rum i över ett dygn innan personalen upptäckte honom. Samtidigt ifrågasätter såväl boende som driftansvariga för boendet att drogfria personer bor i samma byggnad som nyinkomna drogpåverkade.

För en vecka sedan fick Peter Johansson ett återfall efter att ha levt drogfri på steg 2-boendet i en och en halv månad. Han menar att orsaken var att det samtidigt fanns drogpåverkade personer på steg 1, där han själv nu får visats en tid.

För en vecka sedan fick Peter Johansson ett återfall efter att ha levt drogfri på steg 2-boendet i en och en halv månad. Han menar att orsaken var att det samtidigt fanns drogpåverkade personer på steg 1, där han själv nu får visats en tid.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-03-27 00:01
Det var tidigare i mars som en boende på det så kallade steg ett, där nyinkomna personer som ännu missbrukar får vistas, som en man avled på sitt rum på trestegsboendet i Librobäck. Trots att personalen ska göra regelbundna kontroller för att kontrollera både att de boende mår bra och att de inte har narkotika och alkohol på sina rum fick mannen ligga i ett och ett halvt dygn innan han påträffades.
- Det handlar om att de som var i tjänst inte har följt de rutiner som finns. Det finns skriftliga rutiner och hade man följt dem så hade mannen upptäckts omgående, säger Susanne Söderberg, ansvarig för boenden och institutioner vid individ- och familjeomsorgen i Uppsala kommun.

Man har nu pratat med hela personalgruppen för att det inte ska hända igen. Susanne Söderberg uppger att dödsfallet är det andra som har skett på trestegsboendet. I somras avled en man på boendet till följd av sitt missbruk.
- Det man får tänka på är att de som bor på första steget är personer som befinner sig i ett aktivt missbruk och de har alltid döden i väntrummet. Det är hemlösa personer som är missbrukare och tidigare kan de ha dött i någon knarkarkvart i stället, säger Susanne Söderberg.
Peter Johansson, bosatt på trestegsboendet uppger att det är fler som har avlidit på boendet sedan förra våren och han nämner namn på fem personer som han känner till.
- Det känns som att man försöker mörka hur många det handlar om, säger han.

Susanne Söderberg menar dock att det kan handla om personer som till och från har bott på boendet som har avlidit.
- Men det är inte fler än två som har dött i lokalerna, säger hon.
Efter dödsfallet i somras blev frågan aktuell om problemet med att ha en avdelning för personer med ett aktivt missbruk. Peter Johansson, som under större delen av sitt boende har vistats på steg två, där det är krav på drogfrihet, pekar på problemet med att de boende på steg ett och två vistas i samma byggnad.
- Jag åkte nyligen dit på ett återfall. Jag hade bott på tvåan sedan i februari och skött mig, men det är väldigt tungt att vara ren när det samtidigt går runt andra och är påverkade. De på ettan sköter sig inte och det förekommer brännvin och tabletter, säger han.

Även Susanne Söderberg menar att det är ett problem att boende på steg ett och två bor så nära varandra.
- Det kan ju vara bra för dem på steg ett att se sådana som har gått vidare och bli motiverade av det, men totalt sett är det inte bra för de boende på tvåan. Efter nyår införde vi att en dörr ska vara låst mellan ettan och tvåan och vi har också ändrat på schemat så att mer personal är vaken på natten. Det kommer alltid vara tufft att driva den här typen av verksamhet men vår ambition är att det ska bli bra. Men det är vår uppdragsgivare, nämnden för vuxna med funktionshinder, som sätter upp förutsättningarna. Vi skulle helst vilja att steg ett låg helt separat.

Stig Rådahl (m) är ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder. Han berättar att man håller på och utreder hur verksamheten ska se ut i fortsättningen.
- Tanken är ju att de som kommer dit ska få ha en viss form av missbruk som de ska ta sig ur, men det är ju inte meningen att de ska blandas med de andra. Det är en väldigt bra tanke med ett trestegsboende, och den ska vi leva upp till, säger han.
BAKGRUND
Missbruksboendet vid Librobäck nystartades 2004. På boendet finns plats för tio personer på varje steg. Steg ett för nyinkomna som fortfarande lever i missbruk, steg två för personer som ska vara drogfria och steg tre för sådana som väntar på att slussas ut till en egen bostad. 2005 fick verksamheten hård kritik av skyddsombuden på boendet bland annat för att vissa anställda brutit mot de etiska reglerna. 2006 kritiserades boendet i en konsultrapport där man pekade på att arbetsförhållandena var stökiga och provisoriska och att de regler som fanns inte följdes. För närvarande pågår en utredning av boendet hos länsstyrelsen, bland annat efter att boende klagat på att allt inte fungerar som det ska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om