Det framgår av rapporten Solskyddsprodukter från enheten för kosmetika och hygienprodukter vid Läkemedelsverket i Uppsala.
– Tillsynsinsatsen har gett resultat som är till direkt nytta för konsumenten, säger Monica Tammela, enhetschef för kosmetika och hygieniska produkter vid Läkemedelsverket.
Av de 53 granskade solskyddsprodukterna hade 42 en eller flera allvarliga brister när det gällde bevisen för att den påstådda skyddseffekten mot ultraviolett strålning, märkningen eller innehållsförteckningen.
Mer än en tredjedel av produkterna hade över huvud taget inte genomgått några tillförlitliga tester för skydd mot UVA-strålning och nästan en fjärdedel hade inte testats för skydd mot UVB-strålning.
– Enligt kraven ska solskyddsprodukter ha testats både för UVA- och UVB-strålning och detta ska framgå av märkningen, säger Monica Tammela.
För tolv av produkterna korrigerades bristerna efter Läkemedelsverkets inspektion, till exempel genom att företagen utförde de tester som behövs för att dokumentera skyddet av huden mot solens ultravioletta strålar.
I ett fall tvingades Läkemedelsverket utföra saluförbud mot en solskyddsprodukt, men i resten av fallen drog säljarna frivilligt bort sina solskyddsprodukter från marknaden.
I Sverige säljs dock betydligt fler solskyddsprodukter än de som Läkemedelsverket granskat, för vilka andra EU-länder har tillsynsansvaret. Även i dessa länder pågår liknande granskningar som den Läkemedelsverket gjort.
Monica Tammela råder dem som ska köpa någon solskyddsprodukt att först kolla hur den är märkt. Dit hör att den måste skydda mot både UVB- och UVA-strålning att skyddet ska vara klassat i någon av kategorierna ”lågt”, ”medelhögt”, ”högt” eller ”mycket högt” skydd.
Vilseledande märkningar som innehåller ord som ”sunblock”, ”fullständigt skydd” eller ”skyddar hela dagen” bör däremot ses som en varningssignal om att det är något lurt med produkten.
– Det är också viktigt att produkten har korrekt varningsmärkning och att solskyddsmedel är bara komplement till andra åtgärder för att skydda sig mot solens strålning, säger Monica Tammela.
Av märkningen ska till exempel framgå vikten av att inte utsätta spädbarn och småbarn för direkt sol, att för mycket sol kan vara en allvarlig hälsorisk och att även den som använder ett solskyddsmedel inte ska vistas länge i solen.