Läget lockar i Lilla Sunnersta

Sprillans nya Salixvägen går ännu inte att hitta på Eniros karttjänst på Internet. Mitt ute på en äng i Sunnersta ligger i alla fall Uppsalas fräschaste studentlägenheter. Ann-Mari Olofsson har lyckats lägga beslag på en av dem.

Ann-Mari Olofsson trivs utmärkt i sin och sambons nybyggda trea. Området i Lilla Sunnersta har blivit väldigt populärt.

Ann-Mari Olofsson trivs utmärkt i sin och sambons nybyggda trea. Området i Lilla Sunnersta har blivit väldigt populärt.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2006-09-09 00:00
— Det här är hemma, säger Ann-Mari Olofsson och sätter sig på soffan i det ljusa vardagsrummet.
När Ann-Mari och hennes sambo flyttade in på Salixvägen i Lilla Sunnersta var det inte så många som kände till de nybyggda husen. Det var i mitten av november förra året. Nu har ryktet spridit sig och betydligt fler vill flytta in i de nya lägenheterna med utsikt över den rogivande skogen. 1 300 personer står i bostadskön men Uppsala Akademiförvaltning, som äger husen, har bara 15 lediga lägenheter att erbjuda inför höstterminen.
— Bättre än så här kunde det inte bli. Jag kommer från Norrlands inland så det här är en långsam anpassning till storstadslivet, säger Ann-Mari Olofsson och skrattar.
De boende erbjuds ett förstahandskontrakt på hyreslägenheterna som varierar från ett till tre rum. Alla med eget kök och toalett med dusch. Lägenhet har tre rum och gott om plats. Ann-Mari och hennes sambo delar på hyran som ligger på 5 200 kronor i månaden. Då ingår el och bredband. De är väldigt nöjda med en hyra på 2 600 kronor var i månaden.

Missar stan
Den här morgonen har hon stigit upp klockan halv fem för att börja jobba klockan sex på Fyrishov som badvakt. Ann-Mari Olofsson är utbildad livräddare och i september åker hon till Australien för att jobba som livräddare på stranden. Utanför huset går en motionsslinga och i vintras provade hon på långfärdsskridskor för första gången.
— Jag springer och simmar en hel del. Dessutom blir det mycket cykling. Man blir vältränad av att bo här, det är ganska jobbigt att cykla , säger hon.
Uppsala kände hon till sedan tidigare eftersom hon haft en tio veckor lång utbildning i staden under sin tid i lumpen. Resten av tiden var hon stridsledningsbefäl i Luleå.
Nu pluggar hon till civilingenjör med inriktning på energisystem. Hälften av utbildningen ges på SLU (Statens lantbruksuniversitet), så dit är det nära. Nära till skolan, men längre till annat.
— Man missar stan. Jag är inte delaktig i någon nation och så. Men det gör inte så mycket eftersom jag helst är hemma och spelar sällskapsspel med kompisar eller ser på film, säger hon.
Kompisarna som bor i Gottsunda tar sig snabbt till Lilla Sunnersta och den ljusa lägenheten blir ett "tillhåll", som hon kallar det.
— Vi har ett rum här som man kan hyra med pingisbord och ljudanläggning. Där kan man ha fest eller middagar, det är bra, säger Ann-Mari Olofsson.

Dubbdäck på cykeln
Men det finns vissa saker som man kunde förbättra, tycker hon. Det finns ingen plats att ställa cyklar inomhus. På vintern brukar hon därför kånka upp cykeln på vinden varje dag. Det saknas ett utrymme inne i lägenheten för städgrejer. Och så kunde köksutrymmet ha utnyttjas bättre. Ann-Mari har ställt mikron på en onåbar höjd uppe på ett av skåpen. Inne i skåpet gömmer sig diskmaskinen. Bilägarna har det också lite krångligt.
—Varje månad måste vi lägga i 80 kronor i mynt för att få en månadsbiljett, säger hon.
Många tycker att parkeringen borde ingå i hyran. Sådant tas upp på de boendemöten som hålls. Annars verkar reaktionerna från de boende mest vara positiva. Och hon själv är, trots långa cykelresor, väldigt nöjd.
— Jag kan rekommendera dubbdäck på cykeln. Då kan man cykla hela vintern.
Så var det problemet ur världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om