Lagidrotter bakom många arbetsskador

Michael Granqvist är en av alla de brandmän som skadat sig i tjänsten. Var fjärde arbetsskada sker under lagidrottande på schemalagda fyspass. Särskilt stor är skaderisken när brandmännen spelar innebandy.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2012-10-15 21:29

– Jag har ärren kvar. Kolla här, säger Michael Granqvist och drar ner strumporna och visar upp det minne för livet han fått av en innebandyträning på arbetstid.
Efter sjukskrivningen som följde på benbrottet har det inte blivit någon mer innebandy för Michael Granqvist. Den här måndagen lägger han sig under skivstången i stället.

En bit bort ror en kollega i roddmaskinen samtidigt som han tittar på fotboll på Eurosport – ett betydligt säkrare alternativ än att spela fotboll. Det visar de siffror över arbetsskador under en sjuårsperiod som försäkringsbolaget Afa tagit fram.
Rapporten visar att just lagsporterna fotboll, hockey och särksilt innebandy leder till många skador. Var fjärde inrapporterad arbetsskada hos brandmän skedde under lagidrottande.
– Men det har blivit betydligt bättre, förr var det alarmerande höga skadesiffror. Men vi har ställt om till mer blandad och individuell träning, säger Torbjörn Mattson, chef för Uppsala kommuns brandförsvar.

Just i dag spelas det faktiskt innebandy under fyspasset på Fyrislunds brandstation. Det är inte så ofta nu för tiden.
– Vi har blivit så små styrkor, så det är svårare att få till det med lagsporter. Det är absolut ett skäl till att skadestatistiken gått ned, säger Sven Tidbeck, som guidar oss runt på stationen.
För färre idrottsskador har det blivit för brandmännen. Även om var fjärde kan låta mycket så var en bit över hälften av alla arbetsskador under 90-talet relaterade till fotbolls- eller innebandyspelande på arbetstid, enligt Afas statistik.
 
Skälen är flera, som att medvetenheten om riskerna är högre i dag. Alla ute på innebandyplanen har exempelvis skyddsglasögon på sig. En annan möjlig förklaring är att rekryteringsbasen ser lite annorlunda ut i dag.
– Vi har genom åren haft många i personalen som kommit från idrotten, riktiga  vinnarskallar. I stället för att bjuda på ett mål har man sträckt ut det där lilla extra, och så har man skadat sig, säger Torbjörn Matsson.

Michael Granqvist minns hur det kunde vara.
– Förr kunde ju vi brandmän möta polisen, och då gick det hett till, minns han med ett garv.
Men skadorna är bara ena sidan av myntet. Schemalagda fyspass borde ge bättre hälsa också.
– Sett över lång sikt är jag övertygad om att vi har en fördel av våra fyspass. I dag har vi också läkarundersökningar varje år och vi har ett bra paket när det gäller vår hälsa, säger Matsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om