Det är den europeiska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Efsa, som gjort en bedömning för hur mycket vi utsätts för det hormonstörande ämnet bisfenol A.
Det visar sig att vi utsätts för 1 % av det så kallade tolerabla dagliga intaget (TDI), alltså det värdet som EU fastställt att vi kan få i oss varje dag hela livet utan hälsorisker.
– Det här är en väldigt positiv nyhet och från en mycket detaljerad studie, säger Leif Busk, vetenskaplig strateg på Livsmedelsverket i Uppsala.
I studien har man undersökt bland annat luft, vatten, pappersprodukter, plastprodukter, kosmetika och barnleksaker. Det visar sig att upp till 90 % av all bisfenol A kommer från mat, och då främst mat i konservburkar och kött.
Under 2014 ska Efsa komma med en slutgiltig riskbedömning för bisfenol A, och gör nu studier på djur och celler för att se hur skadligt ämnet kan vara för människor och vårt hormonella system.
Lägre halter av bisfenol A
Vi exponeras mindre för kemikalien bisfenol A i vår vardag än vad man tidigare trott. Det meddelar nu Livsmedelsverket i Uppsala.
Bisfenol A finns till största delen i konservburkar.
Foto: Scanpix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!